Revolucija u fudbalu: FIFA zaprijetila suspenzijom, savez popustio i ukinuo zabranu nakon 40 godina!

0
297

Iranke će nakon četiri desetljeća čekanja danas ponovo moći ući na nogometni stadion u Teheranu pošto je FIFA zaprijetila da će suspendovati Iran iz svojih natjecanja jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima.

Iranke nisu smjele ulaziti na nogometne i druge stadione gotovo 40 godina. Iranski vjerski establišment tvrdio je da ih se mora zaštititi od muškog ozračja na takvim događajima i gledanja polugolih navijača.

Međunarodna nogometna federacija FIFA prošli je mjesec naredila Iranu da dopusti ženama pristup na stadione bez ograničenja i u brojkama koje određuje potražnja za ulaznicama.

Odluka je donesena nakon što je navijačica nazvana “Blue Girl” umrla pošto se zapalila strahujući da će završiti u zatvoru jer se maskirala u muškarca kako bi gledala utakmicu.

Iranke su brzo razgrabile ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže na teheranskom stadionu Azadiju u četvrtak.

Prvi kontingent ženskih ulaznica rasprodao se za manje od sat vremena, a ubrzo je tako bilo i s dodatnim ulaznicama, izvijestili su iranski državni mediji.

Dužnosnik iranskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je stadion kojem je kapacitet 100.000 mjesta spreman primiti i više žena.

Naziv stadiona, Azadi, na farsiju znači sloboda. (Ag)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here