Reuters piše da je Kina poslala ekipu liječnika Kim Jong-unu

0
308

Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un nije bio nazočan na još jednom važnom nacionalnom događaju ove subote, što je dodatno rasplamsalo nagađanja o njegovom zdravlju.

Šire se i vijesti kako je tim stručnjaka iz Kine otišao u Sjevernu Koreju da ga pregleda.

Reuters također javlja kako je Kina poslala ekipu liječnika da savjetuju Kim Jong-una o zdravstvenom stanju.

Reuters ipak nije uspio potvrditi kakvi su savjeti liječnika bili za Kim Jong-una i što su saznali o njegovom zdravlju. Informaciju im je potvrdilo najmanje troje ljudi koji su upoznato sa situacijom, ali koji nisu htjeli otkriti svoje identitete zbog osjetljivosti situacije.

Kako javlja Forbes, Sjeverna Koreja danas je proslavila 88. godišnjicu osnutka svojih vojnih snaga, a Kim Jong-un nije bio nazočan.

Odsutan s još jedne važne proslave

Njegovo duže odsustvo potaknulo je nagađanja o njegovom zdravlju, nakon što su se pojavila izvješća da je teško obolio te da je kardiovaskularna operacija pošla po zlu. Neki pišu čak i da je preminuo. Dužnosnici Južne Koreje, Kine i SAD-a su osporavali navode o njegovom lošem zdravstvenom stanju, a Reuters javlja kako je Južna Koreja tvrdila da će se Kim uskoro pojaviti u javnosti.

Navode o njegovoj smrti prenose američki mediji i tabloidi, a u cijelu priču se uključio i TMZ koji je specijaliziran za smrtne slučajeve poznatih i slavnih osoba.

Ipak i oni navode kako prenose izvješća medija iz Kine i Japana. Pišu kako je preminuo ili kako je na samrti te kako nema izgleda da će se oporaviti.

O njegovoj smrti pišu i neki novinari na Twitteru ali i dalje sve ostaje na nagađanjima, bez službene potvrde.

Japanski mediji tvrde da je u vegetativnom stanju

Japanski mediji sada tvrde da je Kim Jong-un u vegetativnom stanju te da je njegovo zdravlje puno gore nego što se ranije mislilo. Kažu da mu se stanje pogoršalo nakon operacije ugradnje premosnice.

Shukan Gendai javlja kako kirurg koji je operirao Kima nije navikao operirati pretile pacijente te kako je bio prenervozan tijekom operacije, što je dovelo do toga da je Kim završio u vegetativnom stanju. Za tu informaciju su citirali neimenovanog člana medicinskog tima Kim Jong-una.

Dužnosnici razgovarali sa CNN-om

Jedan američki dužnosnik je CNN-u potvrdio da postoji zabrinutost oko zdravstvenog stanja Kim Jong-una, no teško je procijeniti koliko je sve ozbiljno.

Južnokorejski Daily NK objavio je ranije tog tjedna da je sjevernokorejski vođa nedavno podvrgnut jednoj vrsti kardiovaskularnog zahvata zbog pušenja, pretilosti i previše rada te da se nakon zahvata oporavlja u vili u Hyangsanu.

Nakon što se navodno zdravstveno stanje Kim Jong-una poboljšalo, većina njegovog liječničkog tima vratila se 19. travnja u Pjongjang, a samo je dio njih ostao da nadgleda njegov oporavak, piše Daily NK. CNN nije uspio potvrditi navode tih novina.

Dva izvora u južnokorejskoj vladi i dužnosnik kineske Komunističke partije, koji je želio ostati anoniman, kažu da Kim nije teško bolestan. Izvješća o Kimovom zdravstvenom stanju nisu istinita, rekli su oni početkom tjedna.

Gdje je Kim Jong-un?

O Kimovom zdravstvenom stanju počelo se spekulirati nakon što 15. travnja nije obilježen rođendan osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, koji je djed trenutnog sjevernokorejskog vođe.

Sjevernokorejski mediji prenijeli su 12. travnja da je Kim Jong-un posjetio zračnu bazu i nadgledao vojne vježbe mlažnjaka i lovaca-bombardera.

Dva dana kasnije Sjeverna Koreja ispalila je raketu kratkog dometa u more, a mlažnjaci Suhoj ispalili su rakete zrak-zemlja u sklopu vojne vježbe.

Rakete su ispaljene zbog Kimova rođendana, rekli su tada južnokorejski dužnosnici, a sjevernokorejski državni mediji nisu naveli da je Kim bio tada prisutan.

Kim Jong-un prvi je sjevernokorejski vođa koji se susreo južnokorejskim predsjednikom na teritoriju Južne Koreje.

On je 2018. prešao granicu i susreo se s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

Dvije zemlje su tehnički još uvijek u ratu, budući da je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953., završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here