Rekordnih 3.177 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Tokiju

Dvojica stranih olimpijskih sportista trenutno su hospitalizirana, a 38 drugih je u samoizolaciji u određenim hotelima u gradu

0
84
Olimpijada_Tokio
Za sada je oko 40 učesnika Olimpijade hospitalizirano (Foto: Internet)

Japanski dužnosnici izrazili su zabrinutost u četvrtak nakon što je Tokio dva uzastopna dana imao rekordan broj novih slučajeve koronavirusa, dok traju Olimpijske igre.

“Nikada nismo doživjeli širenje infekcija ove veličine”, rekao je novinarima Katsunobu Kato, šef kabineta japanskog premijera.

Rekao je da su novi slučajevi u porastu ne samo na području Tokija, već i u cijeloj zemlji.

Tokio je u srijedu izvijestio o 3.177 novih slučajeva, u odnosu na 2.848 u utorak, i prvi put premašivši 3.000 novozaraženih slučajeva, prenosi AP.

Veliki sedmodnevni prosjek

Japan je držao broj zaraza koronavirusom i broj smrtnih slučajeva nižim od mnogih drugih zemalja, ali njegov sedmodnevni prosjek raste i sada iznosi 28 na 100.000 ljudi diljem zemlje i 88 u Tokiju, prema Ministarstvu zdravstva.

Sedmodnevni prosjek je 18,5 u Sjedinjenim Državama, 48 u Britaniji i 2,8 u Indiji, prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins.

“Iako gotovo ništa ne pomaže usporavanju širenja infekcija, mnogi su faktori koji ih mogu ubrzati”, rekao je dr. Shigeru Omi, vrhovni vladin medicinski savjetnik, napominjući Olimpijske igre i ljetni odmor.

“Najveći rizik je nedostatak osjećaja krivice i odgovornosti, a bez toga će se infekcije dodatno proširiti i medicinski sistem biti pod velikim pritiskom”, upozorio je.

Tokio je u četvrtom vanrednom stanju od 12. jula, uoči Olimpijskih igara, koje su počele prošlog petka uprkos širokom protivljenju javnosti i zabrinutosti da bi Igre mogle pogoršati epidemiju.

Potaknut delta varijantom virusa

Uznemireni zbog porasta broja novozaraženih u Tokiju, guverneri triju pokrajina u blizini glavnog grada rekli su da planiraju zatražiti od premijera Yoshihide Suga da i njihova područja stavi pod vanredno stanje.

Stručnjaci kažu da je porast slučajeva zaraze u Tokiju potaknut delta varijantom virusa i nema dokaza da se bolest prenosi s olimpijskih učesnika na širu javnost.

Dužnosnici Tokija izjavili su u četvrtak da su dvojica stranih olimpijskih sportista trenutno hospitalizirana, a 38 drugih je u samoizolaciji u određenim hotelima u gradu.

Japan je u srijedu izvijestio o više od 9.500 potvrđenih slučajeva, što je novi rekord, te ukupno 892.000 slučajeva koronavirusa od početka pandemije i oko 15.000 smrtnih slučajeva.

Do srijede je 26,3 posto japanskog stanovništva potpuno vakcinisano. Postotak starijih osoba koje su potpuno vakcinisane je 70, odnosno 24,8 miliona ljudi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here