Reis Kavazović uputio čestitku povodom nove 1440. hidžretske godine

0
461

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je povodom nastupanja nove 1440. hidžretske godine uputio čestitku muslimanima u BiH i dijaspori u kojoj je izrazio nadu da će prisjećanje na hidžru i početak nove godine biti prilika da obnovimo svoj zavjet na slijeđenje Poslanika s.a.v.s. koji je kao milost poslan svjetovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini”, podsjetio je reis Kavazović.

Poslanik, a.s., je putem hidžre, kako stoji u poruci Kavazovića, krenuo u potrazi za slobodom i pravdom “podsjećajući nas sve da napretka za pojedinca ali ni za zajednicu nema u društvu koje na ovim principima ne počiva”.

“Kada je svoj dom napustio izbjegavajući sukob s onima koji su silom pokušavali ugasiti Allahovo svjetlo na Zemlji stigao u Medinu, sagradio je džamiju kao simbol duhovnog jedinstva i pobratimo muhadžire (iseljenike iz Meke) i ensarije (one koji su im u Medini iskazali dobrodošlicu). Tim svojim postupkom nas je za sva vremena podučio da pozivanje na ideale nema nikakve vrijednosti ukoliko se oni ne materijaliziraju u našoj društvenoj realnosti”, istakao je Kavazović.

Muslimani su kroz stoljeća, kako je podsjetio, u postupcima ashaba, prijatelja i pratioca plemenitog Poslanika, nalazili inspiraciju i uzor kao i u njegovom sunnetu i praksi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here