Reaganova kći: “Nema opravdanja za rasističke izjave mog oca”

0
241

Kći pokojnog bivšeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, Patti Davis rekla je da za rasističke izjave njenog oca iz 1971. “nema opravdanja”.

U nedavno otkrivenoj snimci telefonskog razgovora iz te godine Reagan, tada guverner Kalifornije, nazvao je afričke delegate u UN-u majmunima, javlja BBC.

Njegova kći Patti Davis u novinskom je članku osudila riječi svog oca.

“Nema opravdanja, nema racionalizacije, nema prikladnog objašnjenja za ono što je moj otac rekao”, napisala je.

U članku za Washington Post Patti Davis je napisala da je imala namjeru braniti svog oca prije nego što je čula snimku razgovora i ostala šokirana.

“Ne mogu vam ništa reći o čovjeku koji je bio na telefonu. Ne poznajem ga”, dodala je.

Što je Reagan rekao?

Nedavno otkrivena snimka najprije se pojavila u The Atlanticu.

Reagan je telefonski razgovarao s tadašnjim predsjednikom Richardom Nixonom kada je komentirao stav delegata Tanzanije u UN-u koji su, protivno željama SAD-a, stali na stranu NR Kine i pridonijeli izbacivanju Tajvana iz organizacije: “Ti majmuni iz afričkih zemalja, prokleti bili! Njima je još uvijek neugodno nositi cipele!”

Na snimci se čuje i Nixonov smijeh koji je uslijedio nakon Reaganovih komentara.

Što je napisala Reaganova kći?

Patti Davis izjavila je da ju je snimka šokirala: “Odmah sam htjela vratiti vrijeme prije nego što sam čula svog oca da govori te riječi.”

Napisala je da je njen otac bio istaknuti protivnik segregacije dok je na sveučilištu igrao američki nogomet te da je kasnije, kao guverner Kalifornije, svojedobno odbio članstvo u elitnom country klubu u Los Angelesu jer isto nije bilo dopušteno Židovima i Afroamerikancima.

“Te će riječi zauvijek ostati sa mnom”, napisala je i dodala da bi njen otac molio ljude za oprost da je još uvijek živ.

“Njegovi komentari ne mogu se opisati drukčije nego kao ružni”, također je napisala i dodala da se nada da će ljudi oprostiti njenom ocu riječi koje nikada ne bi izgovorio javno, pa ni u razgovoru.

Kritike za rasizam tijekom života

Kritičari su Reagana optuživali za rasizam tijekom cijele karijere.

Za vrijeme kandidature za guvernera Kalifornije 1966. bivši je glumac rekao: “Ako netko ne želi crncima prodati ili iznajmiti svoju kuću, ima pravo to ne učiniti.”

Kao predsjednik pokušao je blokirati odluku Kongresa o nametanju sankcija Južnoafričkoj Republici, u kojoj je tada vladao apartheid.

Sam Reagan negirao je optužbe da je rasist.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here