Rastrošni tajlandski redovnik osuđen na 114 godina zatvora

0
520

Nekadašnji tajlandski budistički redovnik Wirapol Sukphol, čiji je rastrošan način života izazvao gnjev javnosti, osuđen je na 114 godina zatvora zbog pranja novca, pronevjere i računalnog kriminala.

Sukphol se vratio u Tajland u srpnju 2017. pošto su ga toj zemlji izručile Sjedinjene Države u koje je bio pobjegao.

Wirapol je izbačen iz redovničkog reda 2013., kada je na YouTubeu objavljena videosnimka budističkih redovnika obrijanih glava u tradicionalnim narančastim haljama kako sjede u kožnatim sjedalima luksuznog aviona i dodaju si skupocjene predmete. U prvom je planu Wirapol.

Naknadna istraga tajlandskog odjela za specijalne istrage (DSI) otkrila je način života redovnika potpuno suprotan od očekivanog. Na deset različitih bankovnih računa pronađeno je najmanje 200 milijuna tajlandskih bata (oko 10 milijuna KM), a policija je prikupila i dokaze o kupnji 22 Mercedesa.

Wirapol je izgradio vilu na jugu Kalifornije te veliku kičastu kuću u rodnom gradu Ubon Ratchathaniju, gdje je dao napraviti golemu repliku kipa Bude izlivenu od, kako se sam hvalio, devet tona zlata.

Po podacima DSI-a, postoje dokazi o njegovim seksualnim vezama s brojnim ženama od kojih jedna tvrdi da joj je napravio dijete kada je imala samo 15 godina, što je tajlandska služba potkrijepila DNK testom.

Pošto je sve otkriveno, Wirapol je pobjegao u Sjedinjene Države, a tajlandskim vlastima trebale su četiri godine da ishode njegovo izručenje. Wirapol je cijelo vrijeme negirao optužbe o prijevarama, pranju novca i silovanju.

Sud u Bangkoku proglasio ga je krivim zbog više kaznenih djela i odredio mu zatvorsku kaznu od 114 godina. No Wirapol će odslužiti samo 20 godina, što je maksimalna kazna za nekoga tko je proglašen krivim po nekoliko točaka optužnice za isto kazneno djelo.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here