Rasprava u Europskom parlamentu: Oktobarska revolucija (ni)je bila zlo?

0
507

Slogani revolucije u Rusiji 1917. u konačnici su rezultirali “uništenjem, glađu i ratom”, kazao je u srijedu na raspravi u Europskom parlamentu o ostavštini totalitarne boljševičke revolucije Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za evropske poslove i predstavnik Europskog vijeća na plenarnom zasjedanju EP-a, no komunistički i neki ljevičarski zastupnici nisu mislili da je Oktobarska revolucija bila zlo.

Rasprava u EP-u je organizirana u povodu 100. obljetnice Oktobarske revolucije u Rusiji kada su boljševici preuzeli vlast i stvorili prvu marksističku državu u svijetu.

“Slogani boljševičke revolucije u konačnici su rezultirali uništenjem, glađu i ratom te podjelom Europe koja je prevladana stvaranjem Europske unije”, kazao je Maasakis i dodao da je on rođen 1967. u “Orwellovom društvu” sovjetske Estonije, države koja sada nakon demokratskih promjena predsjeda Unijom.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je eurozastupnicima kazao da bi se nacionalne tijela trebala pobrinuti da se totalitaristička prošlost Europe “nikada ne zaboravi”. Na njegovu molbu je predsjedavajući rasprave, također liberal Pavel Telicka, pozvao eurozastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama totalitarizma, no predstavnici ekstremne ljevice (GUE/NGL), u čijim redovima sjede i zastupnici iz evropskih komunističkih stranaka, su to odbili učiniti, čime su izazvali buru negodovanja, prenosi Hina.

Kiparski zastupnik Neoklis Sylikiotis, iz komunističke Napredne stranke radnog naroda, je kazao da je Oktobarska revolucija “poništila truli kapitalistički sistem” te dodao da bi se ljevica trebala “nadahnuti Oktobarskom revolucijom. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here