Rasprava o PDA: Stranke danas o formiranju vlasti u TK

3
601

Danas će u Tuzli biti održan sastanak pet stranaka koje čine novu skupštinsku većinu, nakon kojeg bi trebalo biti jasnije šta će se u dešavati kada je u pitanju izbor skupštinskog rukovodstva, ali i nove Vlade TK.

SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH već usaglasili zajednički program, no formiranje vlasti je neizvjesno.

Kako je za Vijesti.ba potvrdio predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić, u međuvremenu je došlo do određenih komplikacija budući da je SBB predložio da u koaliciju uđe PDA, što kako je rekao, rezolutno odbijaju stranke Bh. bloka, a njihovo mišljenje podržava i SBiH.

“Ulazak PDA u koaliciju nama je neprihvatljiv, poručio je Čamdžić i dodao da će SBB-u biti predloženo da se “vrati na početne principe”.

“Mi smo već usalasili zajednički program. Imamo opširan dokument sa više do 300 mjera koje planiramo realizovati. Tražićemo od SBB-a da se vrati onome što je potpisao. Odbijamo ulazak PDA u koaliciju”, naglasio je Čamdžić.

Dobar u FBiH, a nije u TK

S druge strane predsjednik KO SBB-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić kaže da ova stranka nije nikoga uslovila, već samo predložila da se koaliciji koju je napravilo pet stranaka priključi i PDA.

– Ovo je bio samo naš prijedlog da se koalicija sa 19 proširi na 26 zastupnika i nije se radilo ni o kakvom ultimatumu bilo kome – pojašnjava Hadžiefendić.

Reagujući na istupe predstavnika DF-a i Naše stranke, iz kojih su poručili da im je ulazak PDA u koaliciju neprihvatljiv, naš sagovornik je rekao:

“Mislim da je tu riječ o selektivnom moralu – odgovara im podrška PDA u Parlamentu FBiH prilikom konstituisanja Zastupničkog doma, odgovara im i blok sa PDA, A-SDA i Narodom i pravdom u KS i drugim kantonima, a u TK ne odgovara. To mi je malo nejasno i nelogično”.

Hadžiefendić naglašava da bi danas trebala biti dosta jasnija situacija, nakon sastanka predstavnika SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH.

– Ja zaista ne znam u kojem će smjeru teći ti pregovori, naročito nakon ovakvih medijskih istupa predstavnika DF-a i Naše stranke. Konačnu riječ dat će SDP BiH, koji kao stranka s najviše osvojenih zastupničkih mandata vodi proces pregovora u TK – poručuje Hadžiefendić.

Pojašnjava da se predloženim ulaskom PDA u koaliciju SBB uopšte nije odmakao od zajedničkog usaglašenog programa pet stranaka.

– Vi vidite da imate narušene odnose i u USK, gdje su SDP i Naša stranka faktički izbacili DF iz koalicije. E sad, da li se to odražava i na ovu našu priču, stvarno ne znam, vidjet ćemo sutra – govori nam Hadžiefendić.

Nakon što je SBB iznio svoj prijedlog vezano za PDA, ističe kako su i iz DF-a predložili uvođenje SDA u koaliciju jer su naveli da bi umjesto tri, mogli imati 12 poslanika u Skupštini TK.

– Mi zaista nismo nikog ništa uslovili, nego smo samo predložili. Mi i nismo u situaciji da bilo koga uslovljavamo. Pregovore vodi SDP i oni će odlučiti. SBB za sada ne smatra da bi trebao izlaziti iz koalicije ukoliko Bh. blok odbije naš prijedlog za ulazak PDA – zaključuje Hadžiefendić u razgovoru za Vijesti.ba.

Download PDF

3 Komentari

 1. Enveru Bijedicu je mjesto u zatvoru, a Niksicu na farmi koza ! Dok ovaj dvojac vodi ljevicu ista ce biti dobra samo za ono cemu sluzi desnica – samaranje majmuna ! Vrijeme je da TK osnuje svoj SDP i odyebe sarajevski kiSElLJAK jednom zauvijek.

 2. Razumijem kritične stavove o rukovodstvu SDPa ali zar ne vidite da je idaeja SDPa najviše kompromitovana u našem gradu.
  Pa vidite li šta je Jasmin uradio sa gradskog odbora, pretvorivši ih u potpune beskičmenjake, dok on otvoreno sarađuje sa raznim kriminalcima radi ličnog opstanka na vlasti.
  Sve ove silne afere a onda se prozirno obračunava sa Bijedićem putem plačenog portala TIP.ba navodeći tu brigom za principjelnost stavova socijaldemokratije.
  Čovjek koji otvoreno mobinguje svoje uposlenike, sarađuje sa onim șljamom iz Bossa, forsira kriminogene kadrove poput Delića, Stjepića, Serhatlića,Berbića,tajno pregovara sa SDA ,utaljuje se sa raznim finansijskim lobijima, otkrivaju mu se razne afere kojima pokušava maskirati prethodne……
  I pored svega toga mi to ne vidimo nego samo kritikujemo Nikšića i Bijedića!?
  Problem ove stranke je duboko u korjenima gradskog odbora koji se ne može izboriti sa svojim slabostima, kadrovskim zapošljavanjima, komisijama, raznim odborima a onda plaše ljude iracionalnim strahovima o deponovanju plina ispod grada ili ako nećete nas doći će neki Kuko i Bego….
  Ponižavajuće i licemjerno do bola!

 3. Iz dana u dan sve više sumnjam, sve mi se više čini, da ovo nije brod za sigurnu plovidbu, brod koji bi se mogao odhrvati nemirnom moru. Kada ti se kormila prihvati Enko Bijedić, grobar socijal-demokratije ovih prostora, nema tu mirne plovidbe. Još kada ti u njegovo ime počne rovariti “boranija” u vidu SBB-a, nema tu nafake.
  Sve je to klimavo i bojim se da će se raspasti i raspršiti kao balončići od sapunice. Nedostatan, siguran kapital u broju ostvarenih poslaničkih mjesta ove klimave koalicije, konstantno će biti pod pritiskom i ugrozom. To će biti hod po ivici žileta, jer ako se samo jedan razmetni sin pobuni ili ako “glava” koalicije suprotno misli ili želi, ode to sve u …
  Nema tu previše ljubavi, ideala ili općih interesa. Sve je to interes određene grupe ljudi koji su vladari u sjeni, alfe i omege ovoga Grada i Kantona.
  Da se ja, bogd'o prevarim, ali biće – kako će biti. Vrijedilo je, ali i dalje vrijedi pokušavati. Kao glasač NS i osoba koja ima određene osobne simpatije prema DF-u, mislim da te dvije stranke trebaju da zbiju svoje redove i izvuku određene pouke iz svega ovoga. Naravno, odvojeno, svaka u svojim redovima. Da iskoriste ovaj očigledan političko – sitnosopstvenički igrokaz, stvarnih kriminogenih vladara ovih prostora. Budućnost i “vjetar promjene” je u obliku te dvije stranke. Pred njima i u njima, u nekim čestitijim i poštenijim ljudima. Ljudima koji se nisu i koji nemaju namjeru da uhljebe i “ugrade” sebe i svoje poslušne istomišljenike. Ljudima kojima mjerilo za funkciju i položaj treba izričito, jedino da bude: osobni moral, kvalitet i referenca pojedinca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here