Radovi na proširenju Banje Ilidža u Gradačcu traju danonoćno

0
219

Jedina Banja na području Tuzlanskog kantona koju mogu koristiti pacijenti čiji oporavak od lomova ili različitih oboljenja zahtijeva banjski tretman jeste Banja Ilidža u Gradačcu.
Kako su kapaciteti ove ustanove nedovoljni za područje koje pokriva, započeli su radovi na njenom proširenju. Blagodati ljekovite vode u ovoj banji, koriste i građani susjedne Hrvatske, posebno iz pograničnog područja, koji su česti pacijenti Ilidže.

Ranije najavljeno proširenje kapaciteta se polako obistinjuje. Naime, ovi lijepi novembarski dani pogoduju građevincima, koji rade na dogradnji banjskog objekta. Štaviše, radi se i noću, jer rano se smrkne, a radovi ne mogu čekati.

Banja Ilidža je stalno popunjena pacijentima s lomovima i bolestima koje zahtijevaju fizioterapiju, banjanje, korištenje rekreativnog bazena. Dokaz da ubrzano proširenje kapaciteta nije uzaludno, jesu i stalni poziv građana koji bi htjeli ostatak godišnjeg odmora provesti u ovoj banji. To jednostavno nije moguće, jer samo pacijenti čekaju i po mjesec dana da dođu na red i iskoriste svoj termin za liječenje.

Kako se govorilo, uz proširenje samog objekta i smještajnih kapaciteta, u planu je i gradnja još jednog većeg bazena, koji bi mogao zadovoljiti potrebe i stanovnika Gradačca, sportista koji obavljaju treninge u sadašnjem bazenu, pacijenata i onih koji bi htjeli u predivnom prirodnom ambijentu kojim je Ilidža okružena, provesti bar nekoliko dana.

U blizine Banje, možete kupiti i domaće kruške viljamovke, jabuke, orahe, grožđe, te ponešto od povrća.

U blizini banje, nalaze se jezera Hazna i Vidara, a nedaleko je i Kula Zmaja od Bosne – Husejn kapetana Gradaščevića. Na jezeru Hazna, puno mladih parova, ribara koji uz mezu čekaju da trzne koja riba, a patke dopunjuju divni ambijent koji pruža jezero i okruženje.

Još malo strpljenja i svi će moći koristiti blagodati gradačačke banje, prirodnih bogatstava i znamenitosti ovog gradića u sjeveroistočnoj Bosni. (ak,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here