Radomir Šušnjar optužen za ratni zločin “Živa lomača”

0
963

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Radomira Šušnjara zvanog „Lalco“ zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je na području Višegrada, u junu 1992. godine, lično i sa drugim pripadnicima paravojnih formacija i Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće u ulicu Pionirska, u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti.

Šušnjaru se na teret stavlja da je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa skriveno.

Iste večeri, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, Šušnjar je naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostorije prizemlja, a posljednjeg civila je lično ugurao i zaključao vrata. Nakon toga, Tužilaštvo BiH smatra da je u prostorije ubačena zapaljiva eksplozivna naprava koja je izazvala požar.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječili civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.

Ovaj događaj, poznat kao “živa lomača” u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u Haškom tribunalu. U Tužilaštvu BiH su naglasili da su sa Haškim tribunalom ostvarili značajnu saradnju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.(detektor,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here