Radnička potraživanja vraćena u viši isplatni red

1
350

Prema izmjenama Zakona o stečaju koje je Federalni parlament usvojio u oba doma izmijenjeni su članovi 33. i 40. Time praktično, u potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika nastala do dana otvaranja stečajnog postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu.

Ulaze i otpremnine do iznosa propisanog zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

– Stotinu firmi u TK je u stečaju, a stečaj se vodi po neustavnom zakonu. Radnici su oštećeni za desetine miliona maraka. Po izmjenama Zakona oni sa svim svojim potraživanjima u bruto iznosu spadaju u viši isplatni red i moraju se u cjelosti izmiriti – rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

U ovom sindikatu izmjene zakona ističu kao historijsku pobjedu manjinskog sindikata. I potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović koji je u svojstvu apelanta upozorio na protuustavne članove ranijeg zakona, izmjene naziva pobjedom radnika.

– Krupan korak. Definisano je da radnička potraživanja ne mogu biti ograničena na neke minimalne iznose i rok. Naravno, pravna borba slijedi, ali ovo je prvi i najvažniji korak – rekao je Dunović.

I u Savezu samostalnih sindikata BiH pozdravljaju novi zakon, no navode da je moglo biti i ranije.

– Potrošili smo 15 godina, ukazivali smo na nedostatke, došlo je do likvidacije firmi, a najveću štetu su izvukli radnici – istakao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a Fahrudin Šahović.

Stečajni upravnik Mehmed Krainović smatra da se manjkavosti mogu javiti u preduzećima gdje je veća stečajna masa.

– Mi kada formiramo stečajnu masu nikakav problem nije da podijelimo u skladu sa zakonom, ako zakonodavac kaže, kao što je konkretno u ovom slučaju, da se uposlenici sa svojim potraživanjima iz radnog odnosa raspoređuju u viši isplatni red – naveo je stečajni upravnik Mehmed Krainović.

Ustavni sud FBiH protuustavnim je proglasio dva člana Zakona o stečaju u martu 2016. godine. Novi zakon bit će na snazi dan nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Download PDF

1 komentar

  1. Zakonodavac bi se prvenstveno trebao pobrinuti za radnike firmi povjerilaca i to da budu u najjjvišem isplatnom redu, jer radnici firme koja ide u stečaj su i Uprava te firme i svi silni neradnicii saučesnici takve Uprave koji su doveli do stečaja.
    A radnici firmi povjerilaca koji su uredno isporučili robu ili uslugu redovno ostaju izvarani i od takvih firmi, stečajne mafije i zakonodavca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here