Putinova stranka izgubila na izborima trećinu mjesta u moskovskom parlamentu

0
226

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je oko trećinu mjesta u moskovskom parlamentu i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu Rusije, prenosi Reuters.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobjedi vladajuću stranku.

S druge strane, Ujedinjena Rusija spremila je odgovor na tu taktiku – svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je riječ o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista. (Ag, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here