Putin: Raspad Rusije bio bi krvaviji nego u Јugoslaviji

0
519

Kada bi došlo do raspada Rusije posljedice bi bile teže i krvavije nego u Јugoslaviji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Sa sigurnošću može da se kaže da bi nam tada bilo veoma loše, sada se ne bismo borili za povećanje nataliteta, već bi se borili za opstanak. A tragičan primjer Јugoslavije govori o tome da, ako bi se nama dogodilo ono što se desilo sa Јugoslavijom, imajući u vidu prirodu ruskog naroda, i ne samo ruskog, nego uopšte svih naroda koji žive na teritoriji Rusije, konfrontacija bi kod nas možda bila još žešća i krvavija nego usljed raspada Јugoslavije – istakao je Putin u filmu “Rusija. Novija istorija” na televiziji Rusija 1.

U isto vrijeme, ruski lider je napomenuo da su predstavnici američkih specijalnih službi 1990-ih godina bili svuda.

Kako kaže, strane specijalne službe pokušavale su da prodru u sve oblasti.

– Nisam tada donosio te odluke, radio sam u Sankt Peterburgu kao zamjenik gradonačelnika i nisam se bavio takvom visokom politikom. Ali da, naravno, bili su svuda i čak ako nisu bili zaposleni u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji, vjerovatno su izvještavali Stejt department i CIA o rezultatima njihovog rada – rekao je Putin .

On je dodao da tada nisu morali da budu mnogo dovitljivi da bi negdje stigli.

Istovremeno, Putin je objasnio da je tada zaključen sporazum sa SAD prema kojem su američki stručnjaci mogli da budu u nuklearnim preduzećima.

– Već smo imali sporazum. Potpisali smo međuvladin sporazum u okviru kojeg su američki stručnjaci bili prisutni u nekim preduzećima nuklearnog sistema. Bili su u našim preduzećima i dolazili tamo svakog dana, kao na posao – napomenuo je ruski lider.

Putin smatra da je privlačenje stranih stručnjaka za rad u Rusiji uobičajena stvar, u tome nema ništa čudno niti ponižavajuće, ali je devedesetih godina to tretirano jednostrano, zbog čega su službenici CIA-e postepeno prodirali u vladine resore kao savjetnici.

To je naročito bilo normalno 1990-ih, kada je zemlja sprovodila tržišne reforme, a nije bilo mnogo domaćih stručnjaka koji su se razumjeli u tu temu, objasnio je Putin.

Prema njegovim riječima, bilo je teoretičara, a oni koji su stvarno radili u tržišnoj privredi mogli su da se prebroje na prstima ruke.

Stoga je pozivanje stranih stručnjaka uobičajena stvar, konstatovao je Putin. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here