Pukovnik Osman Puškar, novi ministar za razvoj i poduzetništvo TK

0
1702

Novi ministar razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona je pukovnik Osman Puškar, kadar Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) iz Gračanice.

Odluka je to Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je njegovo imenovanje na mjesto ministra podržala s 26 glasova, dok je sedam poslanika zakonodavnog tijela najmnogoljudnijeg kantona FBiH bilo suzdržano (SBB).

Imajući u vidu da će ministarstvo razvoja i poduzetništva biti spojeno u ministarstvo privrede TK-a, novoimenovani ministar razvoja i poduzetništva će ovu funkciju obnašati nekoliko mjeseci.

Puškar je izjavio da očekuje da će biti kratko ministar u Vladi TK-a, te da je ovo jedan od reformskih poteza kantonalne vlade, koji je potrebno provesti do kraja.

-Kada je u pitanju Ministarstvo razvoja i poduzetništva, dolazim iz poduzetničkog kraja, odnosno iz Gračanice, kraja u kojem se puno radi i poduzima, te se nadam da ću makar u ovom vremenu koliko mandat bude trajao, dio te atmosfere prenijeti u ostali dio kantona i da ću to uspješno obavljati – izjavio je Puškar.

Podsjećanja radi, na poziciji ministra razvoja i poduzetništva TK-a ranije je bio Nermin Hodžić, također kadar BPS-a, koji je u martu ove godinu dao ostavku, a Skupština TK-a je prihvatila 24. marta na sjednici hitnog karaktera.

Inače, pukovnik Osman Puškar jedanje od kolumnista našeg portala, britka pera, pa se nadamo da od takvih svojih principa neće odustati ni na novoj dužnosti.

Tokom Odbrambenog rata u BiH, Puškar je bio zapovjednik Operativne grupe 2 Drugog korpusa Armije BiH (Gračanica, Doboj istok, Lukavac, Gradačac), a pred kraj rata imenovan je u Glavni štab ovog korpusa.

Puškar je inače ranije bio član Unije socijaldemokrata BiH do ujedinjenja sa SDP-om 2014. godine, a nakon toga ponovo se vratio u BPS gdje je svojevremeno obavljao dužnost sekretara stranke. (f, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here