Prvi potezi novog američkog predsjednika Bidena

0
376
Joe Biden: najbolje vrijme za početak je danas (Foto: AP)

Predsjednik SAD Joe Biden danas će potpisati niz uredbi, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu.

Rekao je novinarima da potpisuje “hrabre” izvršne odluke tokom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu.

“Nema boljeg trenutka za novi početak od danas”, kazao je Biden novinarima.

Rekao je da su ove akcije namijenjene održavanju njegovih obećanja američkom narodu.

“Trebat će nam zakonodavstvo za mnoge stvari”, rekao je Biden.

MOZDA VAS ZANIMA – VRLO JE KORISNO

Novi predsjednik planira poduzeti 17 izvršnih radnji tokom svojih prvih sati na vlasti.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine. Planira i zaustaviti gradnju zida na granici s Meksikom.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na ​​četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje gospodarstva i borba za socijalna i rasna prava.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom, prenose agencije. (Foto: AP)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here