Prvi pad broja stanovnika u Kini u 70 godina

0
462

Broj stanovnika u Kini, državi s najvećim brojem ljudi, lani je prvi put pao u posljednjih barem 70 godina, misle stručnjaci, uprkos odustajanju od politike jednog djeteta.

Premda će službeni podatci biti poznati do kraja januara, stručnjak Yi Fuxian, istraživač koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama na univerzitetu Wisconsin-Madison, već sada ocjenjuje kako je 2018. broj stanovnika u Kini pao za 1,27 miliona.

To nije puno u odnosu na njihov ukupan broj, 1,39 milijardi, ali se događa prvi put u historiji Narodne Republike Kine osnovane 1949. godine.

Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Ce-tunga, Kina je krajem 1970-ih počela provoditi politiku jednog djeteta koju su često kritizirali zbog okrutnosti.

No, zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim porodicama da mogu imati dvoje djece. Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete.

Posljedica toga je da je broj rođenih pao lani za 2,5 miliona, rekao je Fuxian premda je u Pekingu u 2018. bio predviđen porast od 790.000 rođenih a 10,31 miliona na nacionalnom nivou.

Istovremeno je broj umrlih porastao za 11,58 miliona, ocijenio je istraživač koji se u svojim izračunima oslanja na lokalnu statistiku.

Prošla godina je bila „historijska prekretnica za kinesko stanovništvo“, rekao je on za agenciju AFP, napomenuvši kako je taj trend možda „nepovratan“, s obzirom na pad broja žena u fertilnoj dobi.

– Broj stanovnika u Kini počeo je padati prvi put nakon 1949. godine – upozorio je.

Istraživanje Yi Fuxiana bit će dio studije na kojoj je sarađivao s ekonomisticom Su Jian s pekinškog univerziteta i koja se zasniva na podatcima Nacionalne komisije za zdravstvo, prenosi Al Jazeera Balkans.

Po procjeni Vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi se do 2050. popeti na 487 miliona, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milion ili 17,3 posto stanovništva.

Očekuje se da će broj žena u fertilnoj dobi pasti za više od 39 posto u idućih deset godina, misli He Yafu, nezavisni demograf koji ocjenjuje da su procjene profesora Yija realne.

Potonji, koji odavno kritizira politiku jednog djeteta, poziva kinesku Vladu da ukine ograničenje od dvoje djece po porodice i da potiče rađanje produženjem rodiljnog dopusta i poreznim olakšicama.

Ne bude li komunistički režim brzo reagirao, „kriza zbog starenja stanovništva bit će gora nego u Japanu a ekonomski izgledi još lošiji“, upozorio je. (agencija)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here