Proveravajte mačkama šape – slatke su, ali mogu i da ih bole

Jedna od najčešćih povreda koja se javlja kod mačaka su ubodne rane. Iako ih može prouzrokovati gotovo bilo koji oštar predmet

0
270
Mačka voli da se mazi, ali i da je liječite (Foto: Internet)

Iako je tačno da se mačke čiste od glave do pete, njihove šape su osjetljivo područje na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Briga o šapama mace ne mora biti dug ili frustrirajući proces za vas ili za ljubimca, ali navika je koju biste trebali usaditi što je ranije moguće – naročito ako s vremena na vrijeme izađe napolje.

Jastučići šapa napravljeni su od “materijala” koji može da podnese veliki pritisak i trenje. Međutim, šapama se može dogoditi nekoliko stvari koje vašoj mački mogu učiniti bolnim hodanje, skakanje i penjanje ili čak uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme ako ih ne otkriju.

Jedna od najčešćih povreda koja se javlja kod mačaka su ubodne rane. Iako ih može prouzrokovati gotovo bilo koji oštar predmet, kao što je slomljeni komad stakla ili trn grmlja ruže, oni su često uzrokovani obraslim noktima koji su se savili i ugradili u jastučić.

Ova vrsta rane može biti izuzetno bolna za vašu mačku, uzrokujući da šepa ili uopšte da izbjegava da stane na stopalo. Ako se ne liječe, ove rane mogu dovesti do ozbiljnih stanja, piše petmagazine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vaša ljubimica može da zaradi i infekciju jastuka šape, bilo da su izvorno nastale usljed rane, pretjeranog dotjerivanja, posjekotina ili opekotina. Ako vaša mačka liže područje da bi ga smirila, ona na taj može da unese bakterije ili viruse koji bi mogli da uđu u kožu i izazovu infekciju.

Jastučići mogu nateći, izgledati crveno i imati obojeni iscjedak ili gnoj. Infekciju treba liječiti što je brže moguće kako bi se sprečilo njihovo širenje na druge dijelove tijela.

Mačke koje izlaze napolje i hodaju po vrućim ili hladnim površinama mogu da imaju suve ili ispucale jastučiće šapa. Oni takođe, mogu biti prilično bolni ili iritantni i mogu dovesti do neprekidnog lizanja i infekcije. (bd)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here