Protokol Hrvatske i bh. entiteta RS ima vrijednost kao sporazum BiH i Istarske županije

0
678

Administrativno-teritorijalne jedinice u sastavu suverene, nezavisne i nedjeljive države Bosne i Hercegovine nemaju status subjekata u međunarodnim odnosima i zbog toga je krajnje nedobrosusjedski potez susjedne Republike Hrvatske koja pokušava urušiti suverenitet države Bosne i Hercegovine potpisujući Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod“ s manjim bh. entitetom RS, smatra potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u državnom Parlamentu Denis Bećirović.

„Vrijednost ovog sporazuma u međunarodnom pravu jednaka je vrijednosti sporazuma koji bi eventualno država BiH sklopila sa, primjera radi, Istarskom županijom. Hrvatska i BiH su članice Ujedinjenih nacija od 1992. godine. Zbog toga, kao državni poslanik BiH, javno pozivam nadležne organe vlasti u Hrvatskoj da ne krše Deklaraciju o načelima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima i saradnji između država, a koja je u skladu sa Poveljom UN-a. Ona, između ostalog, sadrži načela općeg međunarodnog prava, koja obavezuju sve države svijeta, uključujući i Hrvatsku i BiH. Jedno od najvažnijih načela u ovoj Deklaraciji je načelo suverene jednakosti država i načelo pravne jednakosti svih država. Sve su suverene države pravno jednake. Pravna jednakost država članica UN-a proizilazi iz svojstva države da je suverena i da je subjekt međunarodnog prava.

Zbog ovakvog nedobronamjernog i ignorantskog odnosa organa vlasti Hrvatske prema državi BiH javnost u našoj zemlji, kao i u inozemstvu, ima pravo i obavezu da traži istinu o svim detaljima i obećanjima predsjednice Republike Hrvatske prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu prilikom njene nedavne posjete Rusiji. Javnost mora znati koja su politička, ekonomska i druga obećanja data ruskim partnerima od strane predsjednice Grabar- Kitarović.

Zbog toga javno pitam nadležne organe Hrvatske da li je Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta izraz nepoznavanja međunarodnog prava ili jedan u niza obećanja koja se moraju isporučiti Rusiji?

Nadležni organi vlasti u Hrvatskoj moraju znati da u državi BiH predstavnici entitetskih vlasti mogu sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama isključivo uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, koja u slučaju ovog sporazuma s Hrvatskom nije data.

Riječ je o grubom antidejtonskom, protuustavnom i nelegalnom postupanju Republike Hrvatske, jer bh. entiteti mogu sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama samo uz pristanak najvišeg organa zakonodavne vlasti, odnosno Parlamentarne skupštine BiH. Ovdje nema pristanka Parlamentarne skupštine BiH. Zato je zaključeni ugovor potpuno ništavan ugovor i on ne može proizvoditi pravne efekte jer nema saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko u najkraćem roku organi Republike Hrvatske ne povuku ovakav antidejtonski i antiustavni sporazum s bh. entitetom RS smatram da ozbiljno treba razmisliti i o održavanju posebnih sjednica Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH, kao i o uključenju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu koji je zadužen za dosljednu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navodi Bećirović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here