Protesti u Beču protiv produženja radnog vremena

0
553

Na ulicama austrijske prijestolnice Beča u subotu se skupilo oko 80.000 ljudi koji su protestovali protiv vladinog prijedloga zakona po kojem bi radno vrijeme moglo biti produženo na maksimalno 12 sati na dan ili sedmično na 60 radnih sati.

Tome se snažno protivi austrijski savez sindikata koji zahtijeva referendum, objavila je njemačka novinska agencija DPA, prenosi STA.

Nova austrijska vlada, koju čine slobodnjaci (FPÖ) i narodna stranka (ÖVP), žele u radnopravno zakonodavstvo uvesti zakon koji bi dozvoljavao do 12 sati rada na dan. Radnici bi tako mogli raditi do 60 sati sedmično, čemu se sindikati snažno protive.

Između ostalog, postavljaju pitanje da li zaposleni mogu odbiti da izvrše prekovremeni rad u slučaju usvajanja zakona. Vlada je potvrdila da će poslije 10 sati rada radnik imati pravo da odbije vršenje prekovremenog rada bez potrebe za davanjem razloga.

Predsjednik austrijskog zaveza sindikata Wolfgang Katzian na subotnjim protestima kazao je da se sindikati protive prijedlogu novog zakona, te da će se protiv njega boriti svim raspoloživim sredstvima. Pored toga još zahtijeva da vlada raspiše referendum na kojem bi svoju volju u pogledu radnog vremana izrazili glasači.

Parlament će o prijedlogu zakona odlučiti u četvrtak i najvjerovatnije ga potvrditi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here