Protest novinara na Zapadnoj obali: Intervenisale izraelske snage

0
271

Palestinci i predstavnici stranih medija okupili su se danas na Zapadnoj obali u znak nezadovoljstva pritiscima i kršenjem njihovih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način su okupljeni na vojnom punktu Kalendiya, između Zapadne obale i Jerusalema, željeli ukazati na izraelska kršenja njihovim prava na tom području.

Tokom protesta dimnim bombama intervenisali su izraelski vojnici. Predstavnici medija često su mete napada izraelskih sigurnosnih snaga na tom području.

Tokom masovnih demonstracija “Veliki marš za povratak”, koji se od marta održava u pograničnim dijelovima Gaze, poginula su dva palestinska novinara, a 182 su ranjena, saopćila je ranije Međunarodna organizacija za medije i informisanje.

Podijelili su i podatak da je u izraelskim zatvorima zatvoren 21 predstavnik medija. Novinari, istakli su iz organizacije, nastavljaju biti meta Izraela.

“Izrael interveniše i kada su u pitanju novinari koji prate ‘Veliki marš za povratak’. Nasiljem i zatvaranjem pokušavaju spriječiti medijsku slobodu. Tokom praćenja mirnih protesta, ubijena su dva novinara, a 182 su ranjena. Unatoč prslucima na kojima je pisalo ‘Press’ meta izraelskih vojnika bili su 30-godišnji Yasir Murteja i 24-godišnji Ahmed Ebu Huseyin”, navedeno je iz Međunarodne organizacije.

Osudili su napade i zatvaranje novinara koji samo pokušavaju raditi svoj posao.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here