Pronađena drvena ruka stara 2.000 godina

1
220

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart u Raundsu, u Northem-ptonširu, a arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort u svom izvještaju napisao je da je ruka fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo dobro je napravljena, jer na njenoj površini nisu vidljivi tragovi alata. Bamfort je takođe primijetio da je ruka “relativno vitka i graciozna” i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

“Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu. Stoga, čini se vje-rovatnim da je to bio samo taj specifičan dio tijela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara”, objašnjava Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka nađena u takvo dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče iz perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinijelo tome da se ruka očuva.

(N.N.)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here