Promovisano 120 učenika generacije u TK

0
484

Stotinu i dvadeset učenika, iz istog broja osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, koji su svojim radom, trudom i zalaganjem zaslužili da dobiju priznanja za postignute uspjehe u školskoj 2017/2018 godini danas je svečano pormovisano u učenike generacije. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i ove godine za njih je obezbijedilo jednokratne stipendije u iznosu od 100,00 KM.

„Ovakve afirmativne manifestacije bi trebale biti ogledalo našeg društva, jer će ovi mladi ljudi u narednom periodu biti nosioci pozitivnih pomaka kada je naša država u pitanju i nadam se da će nam svojim znanjem i kapacitetom pomoći“, izjavio je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Najbolje učenike imamo, a kako ih zadržati u našoj zemlji pitanje je kojim se svi relevantni faktori u našem društvu moraju pozabaviti, mišljenja je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

„Svi smo mi tu pomalo krivi i svi ustvari bi trebali raditi na tome da se sva djeca osjećaju ugodno u ovom okruženju, da svi žele da ostanu u svojoj državi i da ulažu sve svoje napore i potencijale koje imaju da ova država bude bolja nego što jeste“, kazao je Čiča.

Uprkos trendu odlaska iz zemlje, ostati u Bosni i Hercegovini planira i učenik generacije Gimnazije Živinice Dario Kulić koji je pored odličnog uspjeha svoje znanje upotpunio odličnim rezultatima na takmičenjima iz Istorije i Engleskog jezika, ali i sportskim takmičenjim. Sada je student Pravnog fakulteta UNTZ.

„Planiram ostati u BiH, jer svoju budućnost vidim ovdje“, kazao je Kulić.

Ovo je petnaesti put kako resorno ministarstvo u cilju motiviranja učenika za postizanje što boljeg uspjeha u učenju i vladanju, kao i vannastavnih aktivnosti u školama na kraju školske godine proglašava učenike generacije. U okviru manifestacije, kojoj su prisustvovali roditelji, nastavnici, profesori i direktori škola organizovan je bogat kulturno – umjetnički program koji su priredili učenici Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

(rts)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here