Proljetni sajam obrta i turizma: “Najbolje idu magnetići, jer koštaju marku”! (Foto)

0
701

Na Trgu slobode u Tuzli u toku je Proljetni sajam obrta i turizma “Tuzla 2018.”. Mali broj izlagača nudi posjetiocima zdravu hranu, med i proizvode od meda, slatkiše, bosanske poslastice poput halve, ali i suvenire, bižuteriju, ukrasne i kožne predmete i koješta drugo.

Organizatori sajma su Turistička zajednica grada i Udruženje obrtnika grada Tuzla, a izlagači su uglavnom s područja Tuzlanskog kantona.

Mirsad Kurtović iz Tuzle izložio je bogat asortiman ukrasnih proizvoda, među kojima dominiraju suveniri s motivima Tuzle.

– Dugo se bavim izradom suvenira, a prije godinu sam registrovao firmu „2M art“. U penziji sam i ne živim od ovoga posla, a zadovoljan sam koliko god da prodam. Na ovom sajmu posjeta nije prema očekivanjima. Nije do para, nego ljudi u BiH ne posjeduju kulturu življenja i slabo kupuju bilo šta – kaže Kurtović u razgovoru za naš portal.

Na bogatom štandu se ima šta vidjeti, ali vlasnik ne skriva šta se najbolje prodaje.

– Najviše se traže magnetići. A znate li zašto? Zato što koštaju jednu marku! – navodi Kurtović.

Na štandu Dine Salkića iz Gračanice dominiraju slatkiši: šarene bombone, šećerlame, tanan halva…

– Toplo je vrijeme za sajma na otvorenom, ali svaka roba nađe mušteriju. Nismo nezadovoljni, mada je ranije bilo puno bolje, jer je i štandova bilo više – kaže neimenovana vlasnikova punica oko koje se vrzmaju simpatične unuke.

Proljetni sajam obrta posjetili su i predstavnici općine Irig u Vojvodini, a uskoro će predstavnici Obrtničke komore njima u goste, da razmijene iskustva.

Proljetni sajam obrta i turizma skrominijeg je izdanja nego ranije, i po broju izlagača, a na kraju i posjetom. Ali, valjda će i našoj državi krenuti, pa će biti bolje i obrtnicima.

Proljetni sajam obrta i turizma “Tuzla 2018” bit će otvoren do 20. maja.(F, tl – Foto: FENA)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here