Proglašenje Srpske Republike BiH 9.1.'92. potpuno nelegalan čin

0
343

Proglašenje paradržavne tvorevine Srpske Republike BiH, 9. januara 1992. godine, potupno je nelegalan čin jer tada važeći Ustav Socijalističke Republike BiH to nije dopuštao. Svi postupci koji su doveli do proglašenja Srpske Republike BiH su protivzakoniti, poručeno je danas u Sarajevu, na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskoga naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine”.

Riječ je o konferenciji koja je u srijedu počela u Sarajevu, a na kojoj učestvuje 36 eminentnih profesora i istraživača iz brojnih zemalja.

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, govorio je o aktivnostima ovog instituta, podsjećajući kako je Kanada jedina zemlja u svijetu koja je 9. januar proglasila anticivilizacijskim činom te kako je jedina zemlja koja je to učinila zakonski.

Dodao je zakođer kako je Institut pokrenuo prijedlog da se u svim zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira pokrene inicijativa za usvanje zakona o krivičnom sankiconiranju negatora genocida u Srebrenici.

“Takav zakon je usvojen u Kanadi, i ona je osma zemlja u svijetu koja ima krivični zakon protiv onih koji negiraju genocidu u Srebrenici”, poručio je Ramić.

Podvukao je kako je sve to uspješno urađeno volonterskim radom Instituta, institucije kulture pamćenja koja je prepoznata od strane najeminentnijih kanadskih političkih, naučnih i kulturnih radnika. Dodao je također kako je u Kanadi, u jednoj od najeminentnijih svjetskih muzejskih institucija, prisutna stalna izložba o genocidu u Srebrenici, i to odmah do izložbe o holokaustu. Kanada je i prva strana zemlja u kojoj je podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Na kraju je naglasio kako je istina i pravda glavni cilj Instituta za istraživanje genocida.

Amir Kliko, s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, navodi kako je Srbija, uočivši jasan raspad Socijalističke Jugoslavije, preuzela saveznu vojsku i krenula u oružanu agresiju na neke njene dijelove koje je željela u nekoj novoj Velikoj Srbiji.

Naglašava kako je oružanoj agresiji na BiH prethodila politička i pravna priprema kroz stvaranje paradržavne tvorevine “Srpske Republike BiH”.

“Njeno proglašenje 9. januara 1992. potupno je nelegalan čin jer tada važeći Ustava Socijalističke Republike BiH to nije dopuštao. Osim toga, proglašena je od strane nelegalnog organa tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH. Svi postupci koji su doveli do proglašenja Srpske Republike BiH su protivzakoniti”, poručio je Kliko.

Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, podvukao je kako je u periodu 1992-1995 Savezna Repubublika Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora, vodila osvajački rat protiv Republike BiH, izvodila oružane akcije u cilju realizacije velikosrpskog političkog projekta, odnosno formiranja jedinstvene srpske države na Balkanu.

“U okiparanim mjestima RBiH planiran je, organizran i izvršen zločin genocida nad Bošnjacima. SR Jugoslavija je u RBiH formirala paradržavnu tvorevinu Republiku srpskog naroda u BiH, koja je djelovala u ime Srbije i Crne Gore”, rekao je Selimović te dodao:

“Cijelim tokom rijeke Drine i na cijelom prostoru istočne Bosne, u svim mjestima i gradovima je kontinuirano, od 1992. do 1995., vršen genocid. Država Srbija i Crna Gora su uz pomoć svojih paradržavnih tvorevina osmislile, planirane, pripremale, organizirale i izvršile agresiju na RBiH i genocid nad Bošnjacima. To potvrđuje činjenica da je oko 20.000 stanovnika bosanskog Podrinja ubijeno i nestalo u prvim mjesecima agresije i na tom području je pronađeno oko 20 masovnih grobnica.”

Konferenciji su prisustvovale brojni akademski radnici i porodice žrtava rata i genocida u BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here