Profesor iz Irske posvetio se traganju za ukradenim umjetninama turske i islamske kulture

0
530

Irski historičar umjetnosti Mikail Patrick Duggan nastanio se u turskoj Antaliji i život posvetio traganju za krijumčarenim djelima turske i islamske umjetnosti u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Profesor historije umjetnosti sa Instituta za mediteranske civilizacije Duggan je u Antaliju doselio i u nju se zaljubio prije 27 godina. Potom je prešao na islam i uzeo ime Mikail i od tada istražuje umjetnost iz seldžučkog perioda.

U razgovoru s novinarom AA, Duggan je kazao da je nakon odluke da istražije islamsku kulturu i područje na kojem je živio Aleksandar Veliki uspio pješke preći najmanje 5.500 kilometara u tom području od Soluna, preko Egipta i do Tunisa.

Zaljubljenik seldžučke umjetnosti, Duggan kaže da je po dolasku u Antaliju šest sati posmatrao Yivli minaret i da je odlučio da istražuje civilizaciju koja je napravila to djelo.

“Evo već 27 godina istražujem tu oblast. Seldžučki sultan Alaaddin Keykubat je iz Anadolije stigao do Antalije i on je jedan od mojih povoda da se bavim ovim poslom“, kazao je Duggan.

On je u proteklom periodu obišao skoro sve turske gradove i vršio istraživanje o džamijama, medresama, mostovima, palatama i drugim ostacima seldžučke umjetnosti.

“Tokom istraživanja u inozemstvu sam našao veliki broj ukradenih umjetničkih djela koja su iz seldžučke Turske. Sretan sam da sam neke uspio vratiti na ovo podneblje, ali mnogo toga je i dalje u inozemstvu“, kazao je Duggan i dodao da prati aukcije i skupove kolekcionara na kojima se trguje ukradenim turskim umjetninama i pokreće pravne postupke s ciljem njihovog vraćanja u Tursku.

On je istakao da su umjetnine od poznatog porculana iz Iznika među najznačajnijim djelima islamske kulture koja se krijumčare u svijetu. Navodi da se ti predmeti nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Londonu, Parizu, New Yorku i drugim dijelovima svijeta.

“Umjetnine s područja Turske nisu krijumčarene samo ka Zapadu. Ima tih umjetnina mnogo i u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama. I Mustafa Kemal Ataturk je govorio da je kultura temelj Turske. Sve umjetnine predstavljaju Tursku i zato se sve trebaju vratiti na brigu toj zemlji“, kazao je Duggan.

Profesor Mahmut Demir kazao je za AA da je Dugganova volja za istraživanje i traganje za turskim umjetninama dala posebnu snagu i drugim naučnicima na Institutu za istraživanje mediteranskih civilizacija.

“Čast nam je da sarađujemo sa Dugganom kao velikim poznavaocem historije umjetnosti. Njegova djela su brojna i priznata“, kazao je Demir.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here