Prezentiran projekat rekonstrukcije zgrade DTV “Partizana” u Kreki (Foto)

3
940

U sali Gradskog vijeća Tuzla danas je upriličena prezentacija projekta rekonstrukcije zgrade DTV “Partizana” u Kreki. Inicijativa za rekonstrukcijom potekla je još 2015. godine od članova UG “Kreka” i mještana ovog dijela Tuzle, a tadašnje Općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo inicijativu.

Realizacija je započela ove godine, kada je u budžet Grada izdvojeno 200.000 maraka za ove namjene, a očekuje se još toliko iduće godine, kada se očekuje završetak dugo očekivanog objekta.

Objekat DTV „Partizan“ u MZ Kreka izgrađen je 1894. godine za vrijeme Austrougarske monarhije i bio je sjedište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata objekat je služio kao Fiskulturni dom, da bi šezdesetih godina preimenovan u Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) “Partizan”.

Tokom posljednjeg rata objekat je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine kada je naredbom Općinskog sekretarijata narodne odbrane izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, uz obavezu da se nakon prestanka te fnkcije vrati upravi DTV “Partizan” na dalje korišćenje.

Međutim, objekat je drastično devastiran, oprema je uništena, a s njom i dokumentacija i vrijedna arhivska građa DTV “Partizana”. Vremenom je zgrada uništena, da bi prije dvije godine srušena s objašnjenjem da predstavlja opasnost za prolaznike.

Tokom prezentacija projekta djelatnici Zavoda za urbanizam Tuzla rečeno je rekonstrukcija zgrade predstavlja izgradnju objekta sličnih gabarita, čak sličnog izgleda, sa sadržajima prilagođenim današnjem vremenu i potrebama lokalnog stanovništva.

Planirano je da se zadrže isti horizontalni i vertikalni gabariti kao kod prethodnog objekta, prizemne spratnosti sa dvije osnovne funkcionalne cjeline, ambulantom i prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, što podrazumijeva i multifunkcionalnu salu za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja.

Ukupna korisna površina prizemlja objekta iznosi: 322,70 m2. Iznad dijela objekta u kojem su prostorije MZ i UG “Kreka” planiran je tavanski prostor površine 92,00 m2 koji bi poslužio kao ostava. Pri projektovanju se vodilo računa da osobe sa posebnim potrebama imaju pristup u sve prostorije objekta, tako da su uz dva ulaza u objekat projektovane rampe za osobe sa invaliditetom.

Glavnim projektom je definisana i vrijednost radova na rekonstrukciji objekta u iznosu od 351.225 KM sa PDV-om, te radova vanjskog uređenja vrijednosti 84.730 sa PDV-om, tako da ukupna vrijednost investicije iznosi 435.955 KM sa uključenim PDV-om.

Prezentaciji su risustvovali predstavnici Gradske uprave, Zavoda za urbanizam, članovi UG “Kreka” čiji predsjednik, Derviš Čičko, se obratio prisutnima prigodnom besjedom, a prisustvovali su i drugi zainteresirani građani. (tl – Foto: Darko Zabuš, Miro Petrović)

Download PDF

3 Komentari

  1. Bravo Krečani na vas se trebaju ugledati i drugi kako bi dobili sto zasluzuju. I ne poklanja vama opstina Partizan ona samo mora da ispostuje odluku o vracanju nakon sto je objekat izuzet za ratne potrebe

  2. Krečani će imati bitan objekat koji zaslužuju i koji je prvo njihov, a onda i svih nas. Nažalost, još jednom se potvrđuje kako će Gradonačelnik, pored ostalog, ostati upamćen i kao “gazda replika” Tuzle. Umjesto da bude rekonstruisan i adaptiran Dom “Partizan” i tako ostane i nastavi živjeti kao original, srušen je. Zašto? To zna samo Gradonačelnik. Možda da bude još stariji ili “kako bi mogao duže trajati”…? Ko će ga znati? “Barok”, Biblioteka, “Špira”… “Barutana – na tebe je red”!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here