Premijer Pakistana sazvao Nacionalno komandno vijeće

0
279

Premijer Pakistana Imran Khan sazvao je Nacionalno komandno vijeće nakon napetosti s Indijom.

Prema navodima lokalnih medija, premijer Khan je predsjedavao sastankom na kojem je razgovarano o najnovijim tenzijama s Indijom.

Sastanku su prisustvovali i glasnogovornik Oružanih snaga general-major Asif Gafur i komandanti pakistanskih vojnih struktura.

Lokalni izvori navode da je na sastanku razgovarano o mjerama predostrožnosti i strategiji, a Gafur je navodno informisao prisutne i o sigurnosnim mehanizmima nuklearnog arsenala.

Pakistan pozvao Indiju na dijalog o krizi u Kashmiru

Podsjetimo, premijer Pakistana Imran Khan pozvao je danas vlasti Indije na dijalog i relaksaciju tenzija koje su jutros ponovo eskalirale u kriznoj regiji Kashmira.

Tenzije u Kashmiru su eskalirale jutros kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također, ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija 1947. ušle u prvi rat za Kashmir

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušle u prvi rat za Kashmir. Istim povodom, dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontrolira oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji. Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Historija sukoba Pakistana i Indije

Oktobar 1947: Prvi rat između Indije i Pakistana zbog Kashmira počeo je samo dva mjeseca nakon što su i jedni i drugi postali nezavisni.

August 1965: Susjedi se ponovo sukobljavaju zbog Kashmira.

Decembar 1971: Indija podržava napore Istočnog Pakistana da postane nezavisan. Indijske zračne snage provode bombaške napade u Pakistanu. Rat završava stvaranjem Bangladeša.

Maj 1999: Pakistanski vojnici i militanti zauzimaju indijske vojne položaje u planinama Kargil. Indija pokreće zračne i udare na zemlji.

Oktobar 2001: Razorni napad na državnu skupštinu u Kashmiru pod indijskom upravom ubija 38 osoba. Dva mjeseca kasnije, u napadu na indijski parlament u Delhiju poginulo je 14 osoba .

Novembar 2008: Koordinirani napadi na glavnu željezničku stanicu u Mumbaiju, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar ubili su 166 osoba. Indija za napad okrivljuje grupu Lashkar-e-Taiba iz Pakistana.

Januar 2016: U četverodnevnom napadu na indijsku zračnu bazu u Pathakotu poginulo je sedam indijskih vojnika i šest militanata.

18. septembar 2016: U napadu na vojnu bazu u Uriju u Kashimru pod indijskom upravom poginulo je 19 vojnika.

30. septembar 2016: Indija saopštava da je izvršila “hirurške napade” na militante u pakistanskom Kashmiru. Islamabad negira da su se napadi dogodili.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here