Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH, nije izglasan ni dnevni red

0
177

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je prekinuta, a razlog je što predloženi dnevni red nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za dnevni red je glasalo 20 delegata, 17 protiv, a šest članova Doma naroda je bilo uzdržano.

U ovom Domu koji ima ukupno 58 delegata, natpolovična većina je 30 glasova.

Klub delegata Srba u Domu naroda nije završio svoje konstituiranje, tačnije, nije bilo kvoruma na sjednici Kluba održanoj u traženoj pauzi današnjeg zasjedanja Doma naroda Federalnog parlamenta.

Pauzu radi iniciranog okončanja konstitucije tražio je član tog kluba Igor Stojanović a po njenom isteku je obrazložio da je prisustvovalo samo osam članova, a ne i ostalih sedam iako su i oni došli na zasjedanje Doma naroda.

Uz napomenu da je najveći broj članova srpskog kluba iz reda Socijaldemokratske partije BiH, Stojanović, također kadar te stranke, rekao je da nakon ovakvog toka događaja, SDP-u niko ne može pripisivati nikakvu odgovornost zbog činjenice da nije dovršen proces konstituiranja Kluba srpskog naroda.

Inače, Srbi time dolaze u neravnopravan učesnički status u odnosu na klubove Bošnjaka i Hrvata, a Dom naroda time u neustavnu poziciju, zbog koje „mi nećemo podržati predloženi dnevni red današnje sjednice Doma naroda“, dodao je Stojanović.

Ta njegova najava nezvanično se tumači kao mogući „pad dnevnog reda“, o kojem će se inače delegati izjašnjavati kasnije, a shodno tome, može značiti i prekid sjednice.

Igor Stojanović je inicirao završetak konstitucije srpskog kluba odmah po početku današnjeg zasjedanja Doma naroda Federalnog parlamenta, kada je uslijedila polusatna pauza na njegov zahtjev da bi, kako je izjavio, Klub mogao da se sastane te, između ostalog, izabere iz svojih redova rukovodioce, predsjednika i zamjenika.

Budući da se Stojanović obratio zvanično, tražeći iz navedenog razloga pauzu od rukovodstva Doma, dopredsjedavajući Doma Aljoša Čampara prokomentirao je da taj zahtjev ne treba dovoditi eventualno u pogrešan kontekst, kao da predsjedavajući Doma Tomislav Martinović i on (Čampara), dopredsjedavajući, dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju završetak konstitucije Kluba Srba.

Naprotiv, prokomentirao je Čampara, završetak konstutuiranja i te sastavnice Doma naroda je poželjan i postoje ustaljene procedure po kojima se to čini pa ne zavisi od rukovodstva već isključivo od političke volje unutar Kluba Srba hoće li izabrati rukovodioce i predložiti eventualno dopredsjedavajućeg Doma naroda iz vlastitih redova.

Po završetku pauze, Stojanović je saopćio da nije bilo kvoruma na iniciranom sastanku a odsustvo nekih članova doveo i u vezu s rukovodstvom Doma ustvrdivši da je ‘jedna koleginica’ pitala upravo tu adresu da li da ide na sastanak ili ne. Njeno ime Stojanović nije kazao.

Predsjedavajući Tomislav Martinović je odbacio svaku mogućnost da je rukovodstvo Doma naroda postupilo nekorektno. Naprotiv, u duhu demokratije, po njegovim riječima, odobrena je pauza tražena iz navedenog razloga iz delegatskih klupa Srba, dok je dopredsjedavajući Čampara također i dalje tvrdio da rukovodstvo ni u kom slučaju, ni danas a ni prije, nije bilo prepreka.

Dom naroda Federalnog parlamenta konstituiran je februara ove godine u aktuelnom postizbornom mandatu, ali formalno, sam proces još nije upotpunjen jer još nije dovršen proces konstitucije delegatskog kluba Srba niti je do danas kadrovski kompletirano tročlano rukovodstvo Doma koje treba da čine pojedinci iz sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedavajući Martinović je imenovan na tu poziciju iz reda hrvatskog naroda, Čampara iz reda Bošnjaka kao jedan od dvoje dopredsjedavajućih, dok drugi dopredsjedavajući iz reda Srba nedostaje i danas.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here