Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da promijeni lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada

0
264

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa BiH.

Na današnjoj sjednici je zaključeno da će Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputiti pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, kojim će ih obavjestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

“Zadužuje se Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, kaže se u saopćenju Predsjedništva BiH. (Klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here