Povučeno imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH

0
456

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, ta tačka skinuta je s dnevnog reda, na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naime, predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je jučer na sjednici Kolegija u proširenom sastavu, da bude skinuta tačka dnevnog reda u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je jučer, nakon sjednice proširenog kolegija, kazao da očekuje da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada ima dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem.

Na samom startu sjednice odlučeno je da će Ljubica Miljanović i Sanja Vulić od danas biti zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

One će, nakon što su danas na početku sjednice tog doma položile zakletvu, u poslaničkim klupama ‘zamijeniti’ Stašu Košarca i Vojina Mitrovića koji su imenovani na ministarske funkcije u Vijeću ministara BiH.

Staša Košarac imenovan je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Vojin Mitrović za ministra komunikacija i prometa BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je na početku sjednice informirao zastupnike da je Centralna izborna komisija BiH utvrdila prestanak mandata Staši Košarcu, zastupniku u Predstavničkom domu zbog imenovanja za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a upražnjeni mandat dodjeljen je Ljubici Miljanović kao sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Također, CIK BiH je utvrdio prestanak mandata Vojinu Mitroviću, zastupniku u Zastupničkom domu PSBiH zbog imenovanja za ministra komunikacija i prometa BiH, a upražnjeni mandat dodjeljen je Sanji Vulić kao sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste SNSD-a.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić je Ljubici Miljanović i Sanji Vulić uručio Uvjerenja o dodjeli mandata, nakon čega su one položile zakletvu.

Mektić predložio razmatranje Programa reformi BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je, prilikom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice s kojeg je skinuto potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao da se radi o vrlo važnom pitanju i bilo bi dobro da poslanici dobiju informaciju zašto je to skinuto s dnevnog reda, šta je problem s tim imenovanjem.

Dodao je da, što se tiče Kluba SDP-a BiH, odluka o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH nikada nije ni trebala biti stavljena na dnevni red.

– Mi smo svoj stav vrlo jasno rekli nakon Komisije za izbor Vijeća ministara BiH. Smatramo da kandidat svojim znanjem ne zaslužuje da bude ministar. Međutim, ako je većina prihvatila da to bude tako, onda zaslužujemo kao parlament i javnost da se kaže zbog čega se danas to skida s dnevnog reda. Da li Božović više nije kandidat, ili je kandidat, ali se čeka da se završi trgovina koju to imenovanje podrazumijeva – kazao je Magazinović.

Istaknuo je kako misli da na samom početku i novo Vijeće ministara BiH i nova parlamentarna većina trebaju biti transparentni i ponuditi taj odgovor javnosti.

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao kako smatra da proces formiranja Vijeća ministara BiH nije završen, „da ovo Vijeće ministara nije legitimno, jer nije uspostavljeno i formirano u skladu s Ustavom i zakonima BiH“.

– Dakle nije legitimno, jer postoji jasna odredba da jedan član Vijeća ministara BiH mora biti iz reda ostalih. Vidimo da tog člana Vijeća ministara iz reda ostalih nema. Smatram da će sve odluke koje Vijeće ministara bude donosilo, biti neustavne odnosno nelegitimne i postavit će se pitanje legitimnosti tih odluka – smatra Mektić.

On je također predložio da se dnevni red današnje sjednice dopuni tačkom Program reformi BiH novembar 2019. – novembar 2020. godina.

Kazao je da materijal ima u pisanom obliku, te je zatražio da se on podijeli poslanicima.

Nakon što je završena rasprava o dnevnom redu, data je kraća pauza poslije koje će se poslanici izjašnjavati o predloženim izmjenama i dopunama dnevnog reda.

Tegeltija: Ne postoje blokade u VM BiH o imenovanju Božovića

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je, povodom povlačenja s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovanje Mlađena Božović za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, da će on ostati kandidat za tu funkciju na koju bi, kako očekuje Tegeltija, trebao biti imenovan 4. februara.

Upravo je na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta povučena tačka dnevnog reda o potvrđivanju imenovanja Mlađena Božovića za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio, Božović će i dalje biti njegov prijedlog za imenovanje na funkciju ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH te da je sada na političkim partijama koje čine većinu u Predstavničkom domu da obave potrebne konsultacije.

“Uvijek je pitanje da li postoje blokade i slično. Što se tiče Vijeća ministara BiH, ono normalno funkcioniše i ne postoje nikakve blokade vezano za imenovanje Božovića niti političke partije koje su vodile razgovore imaju bilo kakve zahtjeve od predsjedavajućeg, bilo kog drugog ministra ili člana Vijeća ministara”, rekao je tegeltija.

Ova tačka je skinuta s dnevnog reda sjednice na zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) i zbog potrebe za dodatna usaglašavanja prolongirana do 4. februara, kada je planirana nova sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Očekujem da će na toj sjednici Božović biti imenovan. Izborom Vijeća ministara BiH izabran je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice i on rukovodi radom ministarstva. Konsultacije su prije svega na relaciji SDA – SNSD i, po meni ili političkim partijama iz Republike Srpske, ne postoji nijedna primjedba od strane SDA vezano za Božovića ili za bilo koji dio njegovog rada, već je to vezano za neke druge odnose”, rekao je Tegeltija.

Istakao je da je dosta otvorenih pitanja između dviju stranaka, ali da imenovanje Božovića nije jedno od njih.

Dodao je Božović 10 godina radio u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i da on na osnovu svojih profesionalnih referenci i ljudskih osobina može voditi ovo ministarstvo.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here