Potvrđena prva dva slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji

0
687

Prva dva potvrđena slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila registrovana su na teritoriji Srbije, a oboljele osobe su sa teritorije Grada Beograda, starije su od 60 godina i hronični su bolesnici, saopćeno je danas iz Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”.
Oboljele osobe se svrstavaju u kategoriju sa povećanim rizikom, a slučajevi su registrovani u skladu sa nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2017. godine, prenosi Tanjug.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula registrovano je pet slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu, a infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine.

Radi se o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je komarac “Culex pipiens”, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovjek slučajni domaćin.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog procenta zaraženih osoba, simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene tjelesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlijezdama. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here