Postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih rođenih vaginalno

0
295

Istraživanje provedeno na Sveučilištu College London došlo je do zanimljivih saznanja. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka okupljenih oko ovog istraživanja, postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih koje su rođene vaginalno, a rezultati koji to potvrđuju objavljeni su u časopisu Nature.

Inače, ovo je najveće takvo istraživanje do sada, a pokazalo se da se pomenuta razlika odnosi na dječji mikrobiom, odnosno skup bakterija koje žive u crijevima i od ključne su važnosti za imunitet. Naime, mikrobiom novorođenčadi rođene vaginalnim putem sastoji se najvećim dijelom od majčinih bakterija, dok se kod djece rođene carskim rezom mikrobiom sastoji od bolničkih bakterija, piše CNN.

“Bebe su u majčinom trbuhu sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet stiče veliki broj bakterija s kojim kreće u život. Pretpostavljamo da je trenutak rođenja trenutak u kojem se postavlja imunološki sustav”, objasnio je voditelj studije dr. Nigel Field.

Važno je naglasiti da kod djece rođene carskim rezom prevladavaju bakterije koje kod zdravih ljudi ne uzrokuju nikakve probleme. Ipak, ako je imunitet slab ili ako se ne nalaze u crijevima, već u tkivu i krvotoku, mogu izazvati različite bolesti.

“Te razlike se smanjuju tokom vremena, tako da u dobi od šest do devet mjeseci najčešće potpuno nestaju”, objasnio je Nigel.

Također, istaknuo je da je važno nastaviti slična istraživanja kako bi otkrili dugoročne posljedice razlika u mikrobiomu kod novorođenčadi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here