Postignut konsenzus o trasi autoputa Sarajevo-Beograd

3
326

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović informisali su danas u Sarajevu potpredsjednika Turske Fuata Oktayja da je BiH pronašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo-Beograd.

Dodik i Džaferović zahvalili su na spremnosti Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom saobraćajnice, kroz finansiranje i zainteresovanost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva su podsjetili Oktayja da su institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života.

Dodik i Džaferović zahvalili su se i za odluku Vlade Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatovano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije zemlje pravno uređene i definisane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj primjeni.

Oktay je naglasio da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između BiH i Turske ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

Download PDF

3 Komentari

  1. Prazna priča za naivne Bošnjake. Nikada neće biti te realizacije, jer itak nije ekonomsko opravdana. Promet na bilo kojoj tasi će biti slab. Dvije tase AC kao kompromis dva naroda u BIH. Do sada u 20 godina 40 km. Zadnje 4. Godine ništa. To vam ja vlast i vaša država. Pare za AC ležijo i politiki punijo svoje račune za osebno korist.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here