Postavljene ploče Trga RH na bivšem Trgu maršala Tita

1
708

Ploče s imenom Trga Republike Hrvatske postavljene su u ponedjeljak na bivšem Trgu maršala Tita koji je preimenovan 1. rujna, nakon burne maratonske rasprave u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom kako je Tito, iako antifašist, bio diktator, dok su predstavnici skupštinske manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i “veliki državnik svog doba”.

Za odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske glasalo je 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv dok je jedan bio suzdržan.

Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića – Neovisni za Hrvatsku Stranci rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora.

Download PDF

1 komentar

  1. Civilizacijska sramota!
    Tito je bio na strani pobjednika u ratu. Kažu, antifašista. Kada ga se odričete i skidate ploče sa njegovim imenom, odreknete se, lijepo, i ispišite iz katastra, i djelove svoje teritorije. Taj isti čovjek, kakav god on bio, sa svojim partizanima u Drugom svjetskom ratu, oslobodio je i pripojio Jugoslaviji (sadašnja Hrvatska) Istru, Rijeku, Zadar, Split, Cres, Lošinj, Međimurje….Kada ga ne priznajete, vratite i njegovu, kroz rat zarađenu “ostavštinu”, Italijanima i Mađarima. Ne možete ga baštiniti kako vama odgovara, od slučaja do slučaja. Kažete da je bio odgovoran i na čelu jednog totalitarnog režima. Kakav je sada ovo režim. Demokratija!?
    Je*o takvu demokratiju gdje u mjestu masovnog zločina, zločina gdje je ubijeno najmanje 80.000 nedužnih ljudi, postavljate ploču pod čijim su fašističkim, endehaovskim usklikom, ubijani isti. Pozdrav, “Za dom spremni”, još malo pa biti kao: “Dobar dan”. Vidim, danas i vrla presjednica izjavljuje da je to starohrvatski pozdrav!? Kako stvari stoje, ne bi me iznenadilo, da kakav historičar, kalibra Hasanbegovića, ne otkrije da se taj uslik koristio prije tisuću godina. Izgubiti ćeš ti Paveliću svoj brend. A, kakva je klima u društvu, ne bi me čudilo, da te ovi sadašnji “demokrati” i ne rehabilituju. Sve se izvitoperilo, sve se okrenulo naopačke. I moral, i etika, i istina.
    Sve je otišlo do vraga.
    I ovaj put: Na sramotu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here