Poslije zdravstvene, u TK pokrenuta i prva IT gimnazija: Izbor sve veći, uslovi nikada kvalitetniji!

0
595

Veliki broj mladih koji svakodnevno napuštaju našu zemlju i to pod izgovorima kako pored ostalog, ni obrazovanje nije dobro, uskoro bi mogli smanjiti intenzitet kretanja ka državnim granicama. Reforme srednjoškolskog obrazovnog sistema zato su godinama unazad, barem u Tuzlanskom kantonu, predmet izmjena i kontinuiranih unapređenja. Prvobitno opće gimnazije počele su uvoditi nove smjerove i učenicima nuditi kvalitetnije uslove, što će, uvjereni su i u ministarstvu, i u školama, biti lijek za sve učestaliju „bolest odliva mozgova“.

U tri računarska kabineta, već od septembra, sjedit će učenici prve generacije informatičke gimnazije koja se, poslije dobijenih dozvola kantonalne skupštine i resornog ministarstva, otvara u Gimnaziji „Meša Selimović“. Visoke standarde za otvaranje ovakvog tipa gimnazije, ova obrazovna ustanova, davno je zadovoljila budući da su svi tehnički preduslovi za rad, isključivo na računarima i uz pomoć novih tehnologija uveliko ispunjeni.

“Jako puno je uloženo. Dosta smo školu opremili putem projekata. Sada opremamo učionicu full-opremom kada su u pitanju informacione tehnologije. Na tome ćemo raditi i dalje. Sukladno onome što planiramo planom i programom, zasigurno imamo zadovoljene uslove za taj smjer.” – kaže Midhat Parić, direktor Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla.

Prva tuzlanska IT gimnazija još jedan je od konkretnih pokazatelja usmjerenja resornog kantonalnog ministarstva koje, u saradnji sa samim obrazovnim ustanovama, iznalazi načine kojima će mladi odlazak iz Tuzlanskog kantona zamijeniti ostankom i obrazovanjem u kvalitetnijim uslovima.

“Mi smo u posljednje vrijeme imali značajan pad upisa u gimnazijama kao u opšte-obrazovnim ustanovama koje možda daju i najkvalitetniju osnovu za visokoškolsko obrazovanje. Mi smo se na ozbiljan način pozabavili pitanjem odlaska mladih sa područja TK. Do izmjena zakona dobili smo resor za mlade. Do te odluke nismo imali taj resor koji je za mlade.“ – kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović još 29.03.2018. godine.

Zato će budući učenici Gimnazije „Meša Selimović“ u školskoj 2018/2019. godini ući u školu sa čak tri novoopremljena i u potpunosti informatički umrežena kabineta. Internet mreža u cijeloj školskoj zgradi, te učionice opremljene multimedijalnim pomagalima, učenicima IT, ali i dosadašnjih tipova gimnazije će, prema riječima direktora Parića, koristiti za: “Web programiranje, web dizajniranje, sistemi, objektno programiranje, računarska grafika, razvoj aplikacionih softvera to su neki od predmeta iz IT sektora i koji su ustvari najaktuelniji. Mi ćemo raditi na jezicima koji su najpopularniji kao što su Java programski jezik, zatim C++ jezik” – nadovezuje se direktor Parić.

Novine kroz koje će ova škola, ali i njeno osoblje proći u narednih nekoliko mjeseci, prije dvije školske godine prošla je i Gimnazija „Ismet Mujezinović“ kao prva zdravstvena gimnazija u državi. Da je tadašnja reforma bila dobar potez, potvrđuje učešće stručnjaka ove tuzlanske gimnazije u kreiranju sličnih usmjerenja u drugim školama u Bosni i Hercegovini. Iako se u reforme ušlo oprezno, dvije godine poslije, rezultati su vidljivi čak i golim okom – povećanim brojem učenika.

“Imamo dva dobra odjeljenja po standardima broja učenika i ja se nadam da će sljedeća generacija imati ako ne tri odjeljenja, da ćemo barem zadržati dva odjeljenja.” – kaže profesorica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Mirsada Begović i dodaje kako škola, za sve trenutne potrebe ima svoj kadar. “Što se tiče treće i četvrte godine, kada se uvode drugi predmeti za zdravstvenu gimnaziju i uvođenje stručnih predmeta kao što su anatomija, mikrobiologija i slično, tu ćemo da angažujemo stručnjake, različite doktore koji će izvoditi tu nastavu.” – zaključuje Begović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here