Poruka iz Sarajeva uoči dodjele Nobelove nagrade Handkeu: Sram vas bilo!

0
187

Jutros je na velikom displayu Sarajevo City Centra osvanula poruka “Shame on you!” s lobanjama i likom Petera Handkea, negatora srebreničkog genocida i simpatizera politike Slobodana Miloševića, koji će danas dobiti Nobelovu nagradu za književnost.

Ovu poruku su poslali iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida koji su podsjetili da je 9. decembra 1948. godine usvojena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a 2015. godine je 9. decembar određen kao Međunarodni dan sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprečavanja tog zločina.

“U 21. stoljeću Evropski parlament je donio četiri rezolucije kojima se obavezao da se zločin genocida počinjen u Srebrenici neće više nikada desiti na tlu Evrope te da Srbija kao ključni negator genocida neće biti primljena u Evropsku uniju dok ne prestane negirati genocid u Srebrenici i dok ne prihvati i primijeni presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju”, naveli su.

Dodjela Nobelove nagrade od Švedske akademije jednom od najvećih negatora genocida je povratak Evrope u najmračnija vremena 20. stoljeća, pred I i II svjetski rat kada su se podržavali i glorifikovali zločinci koji su osmislili i holokaust.

“Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta je 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu. Poslije II svjetskog rata su rekli da je to bila šala. Fašisti su dobili svoju satisfakciju nakon 80 godina dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Putuj Evropo!”, jasna je poruka.

Večerašnja svečana ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Štokholmu zasigurno će biti zasjenjena velikim protestima u centru ovog grada, a koji se već duže najavljuju.

Protesti će biti održani neposredno pred ceremoniju zbog činjenice da će Nobelova nagrada biti dodijeljena i Peteru Handkeu, kontroverznom austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici, a glorificira Slobodana Miloševića. (Klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here