Portugal preuzeo predsjedavanje Vijećem EU

0
268
Evropska unija(Foto: Ilustracija, arhiva)

S prvim danom 2021. rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a od Njemačke je preuzeo Portugal, koji je za prioritete u sljedećih šest mjeseci odredio ekonomski i socijalni oporavak EU-a, jačanje socijalnih prava i jačanje strateške autonomije Europe.

Ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa ključna je zadaća portugalskog predsjedništva.

Portugalsko predsjedništvo najavljuje da će se zalagati za otpornu, socijalnu, zelenu, digitalnu i globalnu Europu, pri čemu je iznimno bitno jačanje strateške autonomije Europe.

Portugalsko predsjedništvo nastojat će osigurati kompromis o novom paketu o migracijama i azilu, jednom od pitanja koje izaziva duboke podjele unutar EU-a.

Pitanje migracija i azila zadaje ozbiljne glavobolje još od 2015. kada je veliki migrantski val krenuo prema Europi.

Zemlje na vanjskim granicama traže od ostalih članica da im solidarno pomognu i rasterete ih primanjem izbjeglica koje imaju pravo na azil, ali dio zemalja ne želi ni čuti za obveznu solidarnost koja bi im propisala kvote za prihvat.

-Naš je prioritet postići sporazum koji poštuje temeljno načelo: duh solidarnosti među svim zemljama članicama”, rekao je nedavno Costa.

Službeni program portugalskog predsjedanja počinje 5. siječnja posjetom predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koji će se u Lisabonu sastati s premijerom Costom i drugim portugalskim dužnosnicima.

Tradicionalni posjet kolegija povjerenika Europske komisije zemlji koji preuzima predsjedništvo predviđen je za 14. i 15. siječnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here