Poplave u BiH: Voda iz pećine stvorila jezero i podijelila selo na dva dijela

0
499

Lukovice, selo u blizini Gacka, zbog velikih padavina i poplava prethodnih dana podijeljeno je velikim jezerom.

Zdravko Radmilović, jedan od stanovnika ovog gatačkog sela, ispričao je kako mu je od magistrale do kuće prošle sedmice bilo potrebno pet minuta hoda, a sada mora pješačiti više od pola sata, prenosi ATV.

Kako kaže, za sve je kriva pećina koja se nalazi u blizini sela, a iz koje je potekla ogromna voda i od polja napravila veliko jezero.

“Imamo pećinu koja se nalazi jedno 200 metara od kuća. Onda kada počne teći voda pukne, mi kažemo pukne, i baš ogromna količina vode ide iz nje i ona dok ne zaduši. Čak ne prestaje makar i sunce grijalo”, rekao je Zdravko Radmilović, iz sela Lukovice kod Gacka.

Umjesto dobrim asfaltom, mještani kućama dolaze preko brda, stijena i kroz šumu. To Hercegovcima nije problem, ali Radmilovići se žale da je pećina pukla u nedoba. Mještani ovog dijela gataćkog sela Lukovice bukvalno su odsječeni od svijeta.

Pretežno slave sv. Nikolu pa su se već zapitali kako će im doći uzvanici. Domaćice ne brinu, slavska trpeza je već spremna. Za glavu su se uhvatili domaćini i krenuli u potragu za čamcem kako bi goste prebacili na drugu obalu.

“Za ove hrabre nije to ništa, dolazili su oni i prije, a za ove malo nježnije nabavit ćemo čamac pa ćemo ih prebacivati čamcem”, kaže Radmilović.

Pećina u Lukovicama pucala je i ranije. Posljednji put, prije sedam godina. A za sve su krive obilne padaline koje su prepunile podzemna jezera.

“Mislim da je ovo jedinstven primjer na ovim krajevima. Vidite u ljetnom razdoblju nema dovoljno vode za piće, a sada toliko obilje ove vode koja se nakupi. Ja i moj brat Zdravko smo 2010. godine išli u dio gdje je najveće drveće, mjerili smo na najvećoj dubini bilo je preko 25 metara vode”, rekao je Radomir Radmilović iz sela Lukovice.

Da je dio sela odsječen od Gacka, brzo se pročulo općinom. U šali Gačani kažu – sreća pa je načelnikova kuća ostala na našoj strani.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here