Pooštrene sigurnosne mjere: Nastavljene masovne demonstracije na Zapadnoj obali

0
584

Hiljade Palestinaca i danas nastavljaju sa masovnim demonstracijama pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela, tokom kojih su prošle sedmice poginula 22 civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Unatoč izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju sa mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme sa kojima se suočavaju. Desetine hiljada Palestinaca su džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjali u blizini granice.

Sa druge strane granice postavljeni su izraelski snajperisti. Očekuje se da će demonstracije biti masovnije u toku dana. Na različitim područjima u Gazi demonstranti su zapalili gume kako bi se zaštitili od snajperista.

Izraelski vojnici su suzavcem interevnisali na grupe Palestinaca koji se približe granici na kojoj su pooštrene sigurnosne mjere.

Od petka je u napadima izraelskih vojnika ubijeno ukupno 19 Palestinaca, dok je ranjeno više od 1.500.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze od petka mirno protestira i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni Marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here