Pomozimo dvojici pametnih momaka iz Tuzle da odu na Svjetsko MOS takmičenje (Foto)

0
1782

Dva sjajna, pametna, tuzlanska srednjoškolca, Almedin Beganović i Tarik Džambić, izborili su pravo sudjelovanja na Svjetskom informatičkom takmičenju (MOS), ali bi njihovo znanje moglo ostati u sjeni društvene nebrige da im se omogući takmičenje u konkurenciji vršnjaka iz cijelog svijeta.

S ciljem unaprijeđenja znanja srednjoškolaca i studenata u osnovnim informatičkim alatima, realizovano je drugo IT takmičenje Microsoft Office Specialist 2018 koji organizuje Katedra za menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Takmičenje je održano u Sarajevu 3. juna, a finalnom takmičenju prethodio je set predkvalifikacijskih takmičenja gdje su odabrani najbolji srednjoškolci i studenti i pozvani da svoje vještine odmjere sa vršnjacima iz čitave BiH.

Elektrotehničku školu iz Tuzle su u finalnom takmičenju predstavljali učenici: Almedin Beganović, Tarik Džambić, Sead Smailagić, Ajdin Ahmetović, Amel Subašić i Eldar Hidanović.

Ostvarili su slijedeće rezultate:
Almedin Beganović – 1. mjesto sa maksimalnih 1000 bodova (prvi u kategoriji PowerPoint)

Tarik Džambić – 2. mjesto sa 982 bodova (prvi u kategoriji Word). Svi predstavnici su postali nosioci zvanja – Microsoft Office Specialist (što znači da su imali svi više od 700 bodova).

Pobjednik takmičenja, Almedin Beganović, i drugoplasirani Tarik Džambić izborili su se za priliku da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na Svjetskom MOS takmičenju, koje će biti održano od 29. jula do 1. augusta na Floridi (SAD). Međutim, ispriječili su se finansijski problemi zbog kojih dva talentirana mladića možda neće moći svoje znanje okušati u konkurenciji s vršnjacima iz drugih zemalja svijeta.

Naime, organizator takmičenja je putem sponzora obezbjedio troškove karte i boravka za prvoplasiranog Beganovića, dok sredstva za drugoplasiranog Džambića, pratioca (pošto se radi o maloljetnim osobama) i troškove izrade vize za sve troje mora da obezbijedi škola.

Elektrotehnička škola Tuzla pokrenula je akciju prikupljanja novca za putovanje ovim učenicima.

– Mi ćemo otvoriti račun i zamoliti naše prijatelje iz škola s kojima imamo saradnju, da pokušamo skupiti novac za njihove avionske karte, kako bi otputovali na takmičenje u SAD, ali i druge koji mogu pomoći u ovoj akciji. Vjerujemo u njih i sigurni smo da će se vratiti s jako dobrim rezultatom – kaže Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole u Tuzli.

Za odlazak na takmičenje na Floridu ovim momcima treba iznos od minimalno 7.000 konvertibilnih maraka, a rok za prijavu je u narednih 10 dana.

Račun na koji se može izvršiti uplata je kod Raiffaisen banke pod brojem 1610000000000011 sa naznakom “donacija za put na svjetsko IT takmičenje”.

Na potezu su tuzlanski i biznismeni iz TK, na potezu su resorna ministarstva TK, na potezu je Gradska uprava Tuzla. Svi oni mogu osigurati sredstva dok udariš dlanom od dlan.

Samo je pitanje hoće li promtno djelovati kao što djeluju za neke manje važne stvari. Ovim mladićima treba udahnuti nadu da postoji neko ko misli na njih i ko će im pomoći da svoje znanje provjere u konkurenciji vršnjaka iz svijeta.

Nije li to i nova prilika da se BiH u svijetu potvrdi kao zemlja talentovanih i pametnih ljudi!?
Sve se može, ako se hoće! (zl, dk)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here