Položen kamen temeljac za putnički terminal JP Međunarodni aerodrom Tuzla

0
888

Polaganjem kamena temeljca danas je zvanično počela rekonstrukcija postojećeg i dogradnja novog putničkog terminala JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Investicija je vrijedna oko dva miliona KM, a radovi bi trebali biti završeni do početka nove ljetne sezone odnosno zadnje sedmice marta 2018. godine.

Razvoj aviosabraćaja i planirana očekivanja da će usluge Međunarodnog aerodroma Tuzla u narednoj godini koristiti više od pola miliona putnika, slijed je događaja zbog kojih se ovo preduzeće opredijelilo za modernizaciju i proširenje kapaciteta aerodromske zgrade putničkog terminala. Uz rekonstrukciju postojećih objekata zgrade Međunarodnog aerodroma Tuzla i tehničkog objekta, potrebno je izgraditi neke nove objekte, te dodatni parking prostor.

– Nadam se da će ovaj terminal čiji kapcitet će biti 700 hiljada putnika u našem desetogodišnjem planu, moći primiti i opslužiti planirani broj putnika u narednom periodu. Preciznije rečeno to je za narednih pet godina 600 hiljada putnika, a narednih deset godina 700 hiljada putnika, što će nas zadovoljiti, istakao je na današnjoj svečanosti Rifet Karasalihović – direkor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Rekao je da je velika pažnja posvećena ispunjavanju svih domaćih i međunarodnih standarda, kako bi što kvalitetnije opslužili sve kompanije, ali i putnike na aerodromu Tuzla. Prva faza realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade putničkog terminala podrazumijeva izvođenje radova na zračnoj strani aerodromske zgrade s ciljem proširenja odlazećeg i dolazećeg gate-a te sortirnice prtljaga. Aerodrom je sredstva za radove osigurao dijelom iz kredita, a dijelom uz podrške vlada Tuzlanskog kantona i FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić je na današnjoj svečanosti istakao da ovaj aerodrom ima veliki značaj za cjelokupnu privredu Tuzlanskog kantona, FBiH, ali i cijele BiH. Također je naglasio i da povezanost Tuzle sa drugim destinacijama privlači investitore i povećava njihov interes za ovu regiju.

– Nemamo neke šanse u smislu razvoja plovidbe našim operaterom, već trebamo razvijati naše aerodrome. Cilj nam je da dođemo avionom do Bihaća, cilj nam je da Tuzla postane najznačajniji cargo prometnik i prometnik tzv. low cost letova i cilj nam je da Mostar otvori pluća turističkim cargo letovima, naglasio je između ostalog Novalić.

Zaključno sa 1. septembrom na Međunarodni aerodrom Tuzla sletjelo je oko 340.000 putnika što je i više nego dobar pokazatelj da ovaj aerodrom ide u pravcu ostvarivanja godišnjeg plana u kojem je predviđeno da na njegovu pistu u 2017. godini sleti 480.000 putnika.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here