Pokretna ordinacija: Stotine građana na Trgu slobode mjerilo šećer u krvi (Foto)

0
228

Dijabetološka ordinacija na točkovima drugi dan boravi u Tuzli, a besplatnom testiranju na dijabetes podvrglo se na stotine građana svih uzrasta, rečeno je portalu Tuzla LIVE.

– Sa našim austrijskim partnerom radimo humanitarni projekat “Dijabetološka ordinacija na točkovima”, i ovo je već druga godina njegove realizacije. Prošle godine bili smo u 20 gradova u BiH, na 25 lokacija. Ove godine će broj lokacija biti nešto manji, što ovisi o vremenu i raspoloživosti ovog automobila – izjavio je za naš portal Damir Ovčina iz kompanije kompanije “Pharma Macc”, vođa projekta “Prve dijabetološke ordinacije na točkovima”.

U Tuzli se projekat realizira u saradnji sa Udruženjem građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom ”Novi horiznosti”.

Pokretna laboratorija locirana je na Trgu slobode u Tuzli danas do 19 sati.

-Projekat je čisto humanitarni i njegov cilj je da podigne svijest o dijabetesu, da se stvari pokušaju prevenirati. Naravno, oboljeli od dijabetesa već dovoljno znaju o bolesti, jer žive s njom. Nama su cilj ljudi koji misle da nemaju dijabetes, a treba reći da svaka druga osoba ima simptome te bolesti. Ono što ljudima, pogotovo mladima, želimo naglasiti je da šećer u krvi sporadično treba kontrolisati. To je način prevencije, naravno uz ispravnu ishranu i ispravan način života. U tom slučaju bolest ne mora esklirati – kaže Ovčina.

Dodaje da je drugi cilj projekta stvaranje navike testiranja na dijabetes i to kod najmlađe populacije. S tim u vezi iznio je zanimljivu informaciju.

– Jutros smo imali čast da na testiranje primimo veći broj učenika Osnovne škole “Solina”. Nastavnica kojoj sam nažalost zaboravio ime, dovela je cijeli razred osmogodišnjaka i sedmogodišnjaka. Svi su ušli i izmjerili šećer. To je najbolje što se ove godine desilo u našem projektu. Radi se o tome da djeca moraju znati o dijabetesu. Ako im niko ne pokazuje, evo mi ćemo im pokazati – navodi naš sagovornik.

Ni stariji se baš ne mogu pohvliti prevelikim znanjem o dijabetesu, uzrocima i posljedicama, izuzev onih koji su već oboljeli.

-Šećer se ne dobija zato što neklo puno jede slatko. Takve gluposti moramo izbiti iz glave i moramo i naučiti prave stvari, pogotovo djecu. I, ujedno, spriječiti stigmatizaciju oboljele djece. Svaki oboljeli živi normalno kao i drugi, ako se pridržava terapije i propisanih uputstava. Znači on je sasvim normalan član društva, a ne neko ko zbog dijabetesa treba biti gurnut u stranu – objašnjava Ovčina.

Dijabetološko vozilo dva cijela dana je boravilo u Tuzli, već u utorak ekipa odlazi u Bijeljinu, nakon toga na red dolazi Zvornik itd.

– Odziv građana u Tuzli bio je dobar. Jučerašnji dan je bio odličan i šećer je mjerilo oko 500 osoba. Danas nas je u jutarnjim satima malo kiša omela, mada je i danas bio jako veliki broj ljudi. U odnosu na gradove koje smo prošli do sada, u Tuzli je, po mojoj slobodnoj procjeni, najviše bilo mladih ljudi. To mi je jako drago i opravdava ovo što poduzimamo – zaključio je Damir Ovčina u razgovoru za Tuzla LIVE. (tl – Foto: Miro Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here