Pogled iz Sarajeva: Srbijansko “toplo-hladno”

0
382

Srpski narod živi i s jedne i s druge strane Drine, ali u dvije države, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali neki u Beogradu i Banjoj Luci to ignoriraju iznoseći netačnu tezu da ova rijeka nije granica i da Srbe ništa ne može razdvojiti. Dabome, svako može svašta misliti i maštati, ali realnost je drugačija i ne može se mijenjati. Srbi su jedan je od tri konstitutivna naroda u BiH koji žive u entitetu Republika Srpska i kako stvari stoje nema šansi da se oni odcijepi e pripoji Srbiji. Beogradu niko ne brani da pomaže RS-u, ali nije dobro svako malo miješati se u unutarnje stvari BiH.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ustvrdio je nedavno u Banjoj Luci da Republika Srpska “nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku” što je ocijenjeno kao novi agresivni nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je očigledno želio poručiti da je Vojska Srbije ujedno i vojska srpskog naroda u BiH, namjerno pri tome prelazeći preko činjenice da vojsku imaju države, a ne narodi. A zna se da su Oružane snage BiH vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, što ministar odbrane Srbije na ovakav način negira.

Podsjetit ću da je Srbija (tada SR Jugoslavija) potpisivanjem Dejtonskog mir0ovnog sporazuma, kao jedna od zaraćenih strana, zajedno s Hrvatskom, preuzela obavezu da će “potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili upotrebom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države”. Kad ministar odbrane države koja je potpisala mirovni sporazum upućuje ovakve prijetnje, onda to predstavlja njegovo grubo kršenje i može dovesti do ugrožavanja stabilnosti u cijelog regiji. Iz Centrale Stranke demokratske akcije su upozorili Vulina da bi mu, umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, bilo puno pametnije da se pomiri s tim da će za Srbiju i njenu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to ko živi u BiH.

I dok njegov minister odbrane javno iznosi neprihvatljive stavove, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, po principu “hladno-toplo”, to sve nastoji amortizirati. Jako mu je stalo do toga da se Srbija Evropi i svijetu prikaže kao činilac mira i stabilnosti na Balkanu. S trim u vezi, nedavno je pozvao političke predstavnike Republike Srpske da ih umiri nakon što su se uznemirili objavljivanjem Deklaracije Stranke demokratsk ekacije u kojoj se BiH traži bez entiteta. Pozvao je u Beograd političare u RS-u da pokažu punu uzdržanost, da ne reagiraju prenagljeno, nego u skladu s interesima RS-a, Srbije, ali i BiH. Svjestan je on da bi bilo kakav sukob značio ekonomski krah za sve i pozvao na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma.

U pomenutoj deklaracije “Republika BiH bez entiteta” je samo daleka želja SDA, ali je ona došla u nevakat, jer, iako se odnosi tek na budućnost, na određen način dovela je u pitanje Republiku Srpsku, a entiteti su dio Dejtonskog sporazuma i, do nekog eventualnog novog preustroja, ne mogu se ukidati. U suštini SDA ima dobre namjere da ojača funkcionalnost države BiH, ali bez obzira na to ničim ne treba davati povod vlastima u Banjoj Luci da brigom o Republici Srpskoj narušavaju odnose, pa i sam opstanak Bosne i Hercegovine. Ni Vučiću da, u ime svesrpskih interesa, upravlja dijelom BiH. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here