Pogled iz Sarajeva: Izvoz terorista, uvoz migranata

0
452

U njemačkom gradu Drezdenu, po potjernici iz Belgije, ovih dana uhapšen je bosanski državljanin Adis Abaz (39) zbog osnova sumnje da je povezan sa terorisitlčkim napadom u Parizu 2015. godine. Ovaj Zeničanin, sa debelim policijskim dosjeom, nije ni prvi, a vjerojatno ni posljednj kriminalac koji se iz Bosne i Hercegovine odmetnuo u terorističke vode i tako bruka BiH u kojoj je rođen. On je već dva puta u Sudu BiH osuđivan, pa puštan, a u januaru prošle godine izručen je u BiH iz Slovenije gdje je uhapšen zbog krijumčarenja oružja. Slovenačke policija otkrila je i zaplijenila vozilo bh. registracijskih oznaka posebno preinačeno za krijumčarenje robe u kojemu je otkriveno 20-tak automatskih pušaka.

Zanimljivo, Adis Abaz pobjegao je iz Bosne i Hercegovine krajem novembra prošle godine, nakon što su mu na prijedlog Tužiteljstva BiH ukinute mjere zabrane. U međuvremenu, protiv Abaza i još trojice osoba u martu ove godine podignuta je optužnica zbog krivičnog djela nezakonitog prometa narkoticima. U najmanju ruku nelogično je da mu se (takvom kakav je) uruči ranije oduzeti pasoš da može nesmetnao bježati iz zemlje. Ali, nije to jedina greška našeg po lošem radu izvikanog pravosuđa.

Zapravo, kad je Abaz u Sudu BiH osuđivan nije se ni znalo da je on prije četiri godine bio povezan sa teroristima koji su izvršili masakr nad Parižanima i njihovim gostima. Kod nas to tako “hoda” – danas kriminalac u BiH, sutra terorista u Francuskoj, pa ga po potjernici traže Belgijanci, a potom hapse Njemci. Na taj način mi izvozimo teroroiste u Evropsku uniju, kao da ih tamo već i bez Bosanaca i Hercegovaca nema dovoljno. Naravno, kriminalci raznih nacija i narodnosti se dobro povezuju, spremni su da počine najteža krivična djela, ali izuzetno je loše što su u tom mafijaškom kolu i građani sa ovim prostora.

Podsjetiću, 13. i 14. novembra 2015, u sedam odvojenih terorističkih napada u centru Pariza ubijeno je više od 150 osoba, a ranjeno ih je stotinu. Najviše žrtava, oko 120, među kojima i četvoro policajaca, bilo je u jednoj koncertnoj hali. Napadači su uzvikivali: “Bog je veliki” i “Ovo je za Siriju”. Odgovornost za pokolj u Parizu preuzela je sada več poražena tzv. islamska država. Poznato je da su u redovima ISIL-a bili i naši državljani koji su po povratku u BiH zbog toga procesuirani.

Dio žena i djece porijeklom iz BiH i dalje se nalaze u sabirnim centrima u Siriji i ne zna se kad bi se i kako mogli vratiti. Tamo su teški uvjeti, oni nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova. Nažalost, kao i njihovi muževi, i te žene su nasjele na lošu propagandu, pa sada ne znaju hoće li preživjeti. Treba im pomoći i kako god ih vratiti kući, ali i pored solidarnosti s njihovim patnjama, svako je osobno odgovoran za svoje poteze.

I što reći na kraju nego konstatirati da BiH, nažalost, izvozi teroriste, a uvozi migrante, a i jedni i drugi su nam, svaki na svoj način veliko opterećenje. Treba biti realan i priznati da su oni, pored ostalog, posljedica grešaka i propusta i domaćih organa – od Državne granične policije i policijskih agencija do pravosuđa. Čim se takvima otvori prostor – oni prolaze radi svojih interesa i ne vode računa o BiH. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here