Podignuta optužnica u slučaju „TWINS 1“, protiv tri osobe, zbog navođenja na prostituciju

0
522

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe u predmetnu kodnog naziva „TWINS 1“.

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Karahasanović Alije, rođen 1980. godine u Heidelbergu, SR Njemačka, državljanin BiH.
2. Aksoy Atilla, rođenog 1978. godine u Manhajmu, SR Njemačka, državljanin R Turske.
3. Hodžić Jasmina, rođenog 1991. godine u Tuzli, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2015, 2016. i 2017. godine stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase „kupi me“.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350 000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.

Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za osobne potrebe, te da su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za kaznena djela:

– međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. KZ BiH,
– pranje novca iz članka 209. KZ BiH,
– posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. KZ FBiH.

Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija „TWINS“ i „PISMO“, a rad na predmetima se nastavlja, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here