Podignuta optužnica protiv Tintora i Jurišića

0
365

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragomira Tintora zvanog “Braco“ (rođen 1947. godine u Zecovima, opština Prijedor) i Miće Jurišića (rođen 1956. godine u Hambarinama, Prijedor).

Iz Tužilaštva BiH kažu da se optuženi terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Oni se terete da su u vremenskom periodu od maja do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika Rezervne stanice milicije Tukovi, koja je djelovala u okviru Stanice javne bezbjednosti Prijedor, postupali suprotno odredbama međunarodnog prava te počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, mučenjima, silovanjima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, te drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Dodaje se da su posljedice izvršenih djela optuženih ubistvo 12 civila bošnjačke nacionalnosti, silovanje jedne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, odvođenje preko osam civila bošnjačke nacionalnosti u logore Keraterm, Trnopolje, Omarska i Manjača, zastrašivanje, fizičko mučenje i nehumano postupanje, kao i progon civila bošnjačke nacionalnosti s područja sela Čarakovo, Hambarine i cjelokupne opštine Prijedor.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 79 svjedoka i vještaka te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here