Počinje generalni štrajk u Uljaniku

0
329

Radnici Uljanika od danas ponovno kreću u štrajk jer im nije isplaćena plaća za rujan i zadnjeg dana postupka mirenja nikakav konkretan odgovor ili prijedlog rješenja za aktualnu situaciju u Uljaniku nije stigao te je Štrajkaški odbor na sastanku u nedjelju predvečer donio odluku da se ide u štrajk, potvrdio je Hini predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Podsjetimo, ako se ne dogodi čudo, Uljanik grupa bi mogla vrlo skoro završiti u stečaju. Naručitelji otkazuju brodove, računi su već dulje u blokadi, a novca za isplatu plaća, koje su trebale biti isplaćene do 15. listopada, nema. Po svemu sudeći, novac nemaju ni “strateški partneri” koji su trebali ući u tu kompaniju i osigurati nastavak poslovanja.

Rasplet situacije očekuje se idućih dana.

“Dogovoreno je da se u ponedjeljak ujutro u 8,30 sati svi radnici okupe u menzi kako bi s njima dogovorili daljnje štrajkaške aktivnosti. Prva će nam stvar svakako biti doći ispred zgrade direkcije i još jednom iskazati nezadovoljstvo situacijom te tražiti ostavku Uprave za koju smatramo da snosi veliki dio odgovornosti za stanje u kojem se naše brodogradilište našlo, a samim time i radnici Uljanika”, rekao je Cerovac.

“Uprava nema legimitet”

Po njegovim riječima, sadašnja Uprava nema više ni legitimitet niti snagu da nešto poduzme u rješavanju ove agonije.

“Ukoliko većina radnika bude za to da se ponovo izađe na ulice, to ćemo i učiniti. Naravno, svaka podrška je dobrodošla u ovom trenutku, jer ne idemo u štrajk samo zbog plaća. Neisplata plaća samo je zakonski uvjet za stupanje u štrajk, ali mislim da je svima jasno da štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje”, istaknuo je predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji smatra da je Vlada zapravo jedina adresa gdje bi Uljanikovi radnici trebali prosvjedovati.

“Generalni štrajk”

Marko Alviž iz Stožera za obranu Uljanika gostovao je u emisiji RTL Danas te je najavio da u ponedjeljak u sedam ujutro kreće generalni štrajk.

Na pitanje imaju li garancije za plaće, kaže da se još vode razgovori, a na pitanje što znači generalni štrajk, odgovara: “Nitko od radnika neće raditi, osim službi za sigurnost unutar brodogradilišta.”

Alviž je komentirao i reakciju Kolinde Grabar-Kitarović te je kazao da, koliko on zna, nije posjetila radnike iako je ovaj vikend bila u Istri. “A o njenoj zabrinutosti i to što je rekla da je tek sada saznala govori o neinformiranosti i nebrizi oko radnika”, dodao je.

Proces mirenja

Radnicima Uljanika u ponedjeljak, 15. listopada nije bila isplaćena plaća za rujan te je s obzirom na to da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka pokrenut proces mirenja koji je trajao pet dana.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predan u Ministarstvu gospodarstva do kraja tog dana.

Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj 16. listopada nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice. Nepovjerenje Upravi iskazalo je 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto.

Skupština je izabrala i samo jednog člana novog Nadzornog odbora (Nenada Kapuralina) pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana da bi NO mogao funkcionirati.

Rossanda je nakon toga najavio da će Uprava u ponedjeljak poslati Trgovačkom sudu prijedlog za imenovanje još dva člana Nadzornog odbora kako bi se održao legitimitet i ispunjavale sve obveze, a nakon formiranja Nadzornog odbora vidjet će se što će biti s njegovom dužnosti predsjednika Uprave.

Zbog neisplate plaća za rujan i predstavnici sindikata u brodogradilištu 3. maj predali su prošlog tjedna zahtjev za pokretanje postupka mirenja i on završava sutra, kada će se odlučivati o štrajku.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja pozvao je u petak sve dobavljače i kooperante kojima riječko brodogradilište duguje da deblokiraju račun 3. maja na jedan dan, kako bi brodogradilište dobilo još 60 dana. Naime, 23. listopada istječe 60-dnevno razdoblje neprekidne blokade računa, nakon čega bi uslijedio stečaj ili likvidacija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here