Počelo suđenje Sretku Paviću za ratni zločin u Rizvanovićima kod Prijedora

0
749

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH, pred državnim sudom počelo je suđenje Sretku Paviću za ubistva pet civila počinjena u julu 1992. godine u Rizvanovićima kod Prijedora, javio je BIRN-Justice Report.

Tužilac Sedin Idrizović je u uvodnoj riječi kazao da će činjenice koje se optuženom stavljaju na teret dokazati saslušanjem svjedoka i izvođenjem 72 materijalna dokaza.

U toj fazi suđenja odbrana nije iznosila uvodnu riječ.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH Mirsad Duratović je rekao da su krajem maja 1992. ultimatum za predaju oružja izdale srpske snage koje su krajem aprila te godine preuzele potpunu kontrolu i vlast u općini Prijedor.

– Dana 31. maja 1992. godine naređeno je svim muslimanima da svoje kuće obilježe bijelim plahtama, a prilikom izlaska iz kuće da stavljaju bijele trake oko ruke u znak lojalnosti novoj srpskoj vlasti – prisjetio se Duratović.

On je kazao da su 20. jula 1992. godine srpske snage vršile “etničko čišćenje” bošnjačkih sela oko Prijedora i da su tada ubili deset članova njegove porodice, a njega kao maloljetnika koristili kao živi štit.

Tog dana, kako je posvjedočio Duratović, ubijeno je 240 stanovnika njegovog sela, dok je ostalo stanovništvo razdvojeno, muškarci odvedeni u logore, a žene i djeca odvezeni za Travnik.

– Mene i komšiju koji je bio maloljetan kao i ja stavili su u autobus i odvezli do logora Keraterm koji je bio pun, pa su nas prebacili u logor Omarska. Poslije smo prebačeni na Manjaču pa u Trnopolje – prisjetio se svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 22. februara.

Tužilaštvo BiH tereti Sretka Pavića da je u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, od maja do septembra 1992. godine počinio progon i ubistva bošnjačkog stanovništva.

Prema optužnici, Pavić je u drugoj polovini jula 1992. odveo pet civila na punkt u Rizvanovićima, gdje ih je zatvorio a potom ubio.

Pavić je optužen da je zločin počinio kao pripadnik Volarske čete koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS). (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here