Počeli protesti ispred zgrade Predsjedništva Srbije, Vučić se obraća javnosti

0
398

Nekoliko stotina nezadovoljnih građana Srbije okupilo se ispred zgrade Predsjedništva te zemlje nakon sinoćnjeg protesta u i ispred zgrade RTS-a. Oni su danas došli kako bi ih, kako su rekli, čuo i Aleksandar Vučić koji je tačno u podne najavio konferenciju za medije povodom sinoćnjih dešavanja u Beogradu.

Sve više ljudi pristiže, sa različitih strana, ispred zgrade Predsjedništva Srbije. Skandiraju “Odlazi Vučiću” i “Vučiću lopove”. Među okupljenima je i Boško Obradović koji je ponovio zahtjeve demonstranata o ostavci Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Oko zgrade Predsjedništva je postavljena metalna zaštitna ograda, a pojačano je i prisustvo policije.

Deset minuta prije početka obraćanja predsjednika Srbije nekoliko stotina građana je oko zgrade Predsjedništva, ali i brojne medijske ekipe. Početak protesta je zakazan u 11:55 sati, a obraćanje Vučića u 12:00 sati.

Prema pisanju srbijanskih medija, Vučić je došao u zgradu Predsjedništva.

“Okupljamo se na konferenciji za medije Aleksandra Vučića i čekamo da podnese ostavku najveći lažov u povijesti Srbije”, najavili su iz Saveza za Srbiju.

Protesti “1 od 5 miliona” su u subotu trajali od 18 sati do ponoći, kada su se demonstranti razišli i najavili okupljanje za danas tačno u podne. Demonstrantima nisu ispunjeni sinoćni zahtjevi da njihovi predstavnici dobiju nekoliko minuta prostora uživo u Dnevniku 2 RTS-a.

Sinoćnje proteste osudili su zvaničnici poput premijerke Ane Brnabić i ministra policije Nebojše Stefanovića. Provladini mediji izvještavali su o brojnim incidentima, demoliranju zgrade i povrijeđivanju policajaca, dok su s druge strane demonstranti sve demantovali kazavši da je tokom cijele noći polomljeno samo jedno staklo na vratima RTS-a prilikom ulaska u zgradu.

Zbog sinoćnje situacije Vučić je za danas sazvao vanrednu konferenciju za medije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here