Plenković: Susjedne zemlje zahvalne Hrvatskoj zbog rješenja krize u Agrokoru

0
347

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najaktualnija pitanja u državi, sklapanje nagodbe u Agrokoru, referendumske inicijative te stav Europske komisije o razgraničenju sa Slovenijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Jednoglasno izglasanu nagodbu od strane privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora prije dva dana premijer Plenković nazvao je ogromnim uspjehom i postignućem svih sudionika procesa, izvanredne uprave, ali i Hrvatske vlade i parlamentarne većine.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je Agrokoru omogućena nova likvidnost, da kompanije unutar koncerna funkcioniraju i da su mali dobavljači, poljoprivrednici, isplaćeni u cjelosti. Srednji i veliki dobavljači dobili su oko 500 milijuna eura i naplatili su oko 70 posto starog i graničnog duga, dodao je, kao i da su sve te kompanije dobile 15 mjeseci vremena da se restrukturiraju.

Plenković je ocijenio kako je od strane oporbe tijekom procesa izvanredne uprave pokrenuto nekoliko inicijativa kako bi se, kaže, destabilizirala Vlada, a to bi, smatra, prekinulo proces postizanja nagodbe prije njegova kraja.

Premijer Plenković je poručio kako će ovaj proces imati transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo i poslovnu praksu te kako će ojačati regulatorne funkcije svih institucija.

“Jako su zahvalni naše kolege u susjedstvu na načinu kojim je Hrvatska riješila ovaj problem”, kazao je Plenković i dodao kako je uspjeh što se kriza u Agrokoru nije prelila na zemlje u susjedstvu.

Osvrnuo se na činjenicu da je Europska komisija (EK) odlučila ostati neutralna nakon ročišta održanog početkom svibnja, na kojem je bio stručni pravni tim iz Hrvatske, vezano za inicijativu Slovenije prema Europskom sudu zbog graničnog spora i arbitraže.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here